BEP-assembleelid Ronny Asabina vreest voor onhygiënische toestanden bij de naschoolse opvang in het binnenland. Asabina constateert dat noch de keukens noch de personen die het voedsel voor de schoolkinderen moeten bereiden, medisch gecontroleerd zijn door het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG). Er vinden ook geen reguliere inspecties plaats van het BOG. De parlementariër neemt het de overheid (Minov) kwalijk dat de schoolkinderen eenzijdig voedsel wordt aangeboden. ‘Het menu bestond grotendeels uit blikjeswaren, zoute vis en Amerikaanse kippenbouten. Ik merk dat ze de afgelopen dagen wat groenten hebben toegevoegd aan het menu.’ Asabina heeft er begrip voor dat door de afstand tussen de stad en het binnenland het niet altijd mogelijk is om de kinderen verse groenten voor te schotelen. ‘Maar dan verwacht ik wel dat de overheid de mensen in het binnenland zodanig faciliteert dat ze zelf groenten verbouwen en pluimvee kweken. Het is van belang dat de kinderen gezond eten, anders krijg je situaties van overgewicht.’ De volksvertegenwoordiger weet van bezorgde ouders dat de leerkrachten van de naschoolse opvang al om half twee naar huis gaan en de kinderen vroeg wegsturen. ‘Dit gebeurt vaker.’ Asabina vindt dat het Minov deze zaak moet onderzoeken, daar deze leerkrachten vergoed worden voor het werken tot half 5.
De BEP-parlementariër pleit voor de instelling van oudercommissies op de scholen in het binnenland. Deze ouderraden kunnen dan helpen om toezicht te houden op wat er gebeurt op school. ‘Omdat toezicht ontbreekt, vinden er zulke ongeoorloofde praktijken plaats’, is de mening van de volksvertegenwoordiger. ‘Het was ex-minister Raymond Sapoen die het voorstel deed voor de instelling van ouderraden op de scholen, maar dit voorstel is jammer genoeg niet uitgevoerd.’
Asabina meent dat er geen controle plaatsvindt op de besteding van de middelen die zijn vrijgemaakt voor de naschoolse opvang in het binnenland. Het ontbreekt aan een behoorlijke afstemming tussen de verschillende stakeholders. ‘Er kunnen situaties zijn, waarbij iemand opgeeft voor 200 kinderen te moeten koken, maar in werkelijkheid blijkt dat deze persoon het bereide voedsel levert voor maar 150 kinderen.’ Asabina roept de verantwoordelijke overheidsinstanties op om af te rekenen met de kinderziekten in dit project. ‘De naschoolse opvang is in het binnenland sinds oktober 2012 gestart en de schoonheidsfouten moesten allang zijn weggewerkt.’ De parlementariër is overigens niet tegen de naschoolse opvang. Integendeel zegt hij het project een warm hart toe te dragen.