‘Wij allemaal zullen geen groente verkopen. Dan zullen we zien wat er gaat gebeuren. Want het kan niet zo doorgaan, de marktmeester ziet met zijn eigen ogen dat we met overgebleven groente zitten, toch doet hij alsof er niets aan de hand is. Het kan hem niet schelen of wij verliezen lijden of niet. Het lijkt alsof hij geen groente eet’, vertelden enkele groentehandelaren geërgerd aan Dagblad Suriname. Het gaat er namelijk om dat door de marktmeester een nieuwe regeling is getroffen dat de groentehandelaren slechts tot 7.00 uur ‘s morgens hun waar kunnen aanbieden op de Centrale Markt. Hierna moeten ze het terrein verlaten. Voorheen konden ze tot 8.00 uur hun groente verkopen.
‘President Desi Bouterse heeft zoveel mooie plannen met de landbouwers. Hij streeft ernaar om van Suriname de voedselschuur van het Caraibisch gebied te maken. En hier probeert de marktmeester van de Centrale Markt roet in het eten te gooien.’ De secretaris van de Organisatie ter ondersteuning van de Agrarische sector in Suriname (Agras), Dharmpersad Ramcharan, wijst er vooral op dat vele landbouwers leningen hebben lopen via het Agrarisch Kredietfonds. ‘En wanneer de marktmeester ons op deze wijze blijft behandelen, worden we nooit in staat gesteld om de leningen af te lossen.’ Hij waarschuwt ervoor dat er nu al sprake is van een achterstand in het aflossen van de schulden. Het inkorten van een uur voor de verkoop van groente vindt al wekenlang plaats.
De marktmeester, Stefanus Korendam, gaf in een eerder gesprek te kennen dat de regeling door hem is ingevoerd ter wille van de standhouders. De standhouders beschouwen de groothandelaren bij wie ze zelf hun groente kopen als concurrenten.
Asha Gajadien-Bhagwat