Ondanks opiniepeilingen van Idos uitwijzen dat VHP zowel in Paramaribo als Wanica achteruit is gegaan qua populariteit onder kiesgerechtigden, is parlementariër Mahinder Rattipal ervan overtuigd dat de politieke partij in de praktijk groei doormaakt. “Wij krijgen dagelijks nieuwe gezichten”, zegt Rathipal. Zoals de VHP-parlementariër aangeeft, kan het zijn dat de personen die VHP aanhangen, werken of zaken doen bij de overheid, bang zijn om openlijk uit te komen vanwege een rancuneuze benadering van regeringspartij NDP van president Desi Bouterse. Daarnaast kan het zijn dat de mensen die VHP zullen aanhangen, thans behoren tot zwevende kiezers.’ De uitkomsten van de Idos-peilingen werden zaterdag bekend gemaakt in het RBN-programma Rashied Pierkhans Kal Aaj Aur Kal.
‘Als de grote corruptieschandalen van ex-onderminister Mahinder Gopi van Regionale Ontwikkeling, die 94.600 hectare bosbouwconcessie heeft gehad, en die van John Sew A Tjon, die voor 600.000 hectare het recht van verkenning heeft gehad, waren meegenomen in de opiniepeilingen, zouden de resultaten zoals ik denk een ander beeld geven’, zegt Rathipal. De VHP-parlementariër weet dat de resultaten van de Idos-opiniepeilingen niet gebagatelliseerd zullen worden. ‘Wij zullen als partij serieus blijven kijken naar andere mogelijke oorzaken van deze opiniepeilingen.’ Rathipal is het overigens niet mee eens dat het ex-president Ronald Venetiaan is die de VHP de das heeft omgedaan, zoals politiek analist Guillermo Samson dat stelt. “Ik vind dat de president alleen debet aan is als er zaken zouden zijn die ons achtervolgen, want het was een collectieve verantwoordelijkheid geweest en de vorige president was niet als deze president die het gevoel geeft dat hij alleen beslist”, aldus de VHP- parlementariër.
Rathipal is verbaasd dat uit de Idos-opiniepeilingen van Wanica en Paramaribo is gebleken dat de meeste Hindoestanen (38.6%) zouden stemmen op de NDP vergeleken met 23.2% op de VHP, terwijl de regering Bouterse/Ameerali bepaalde groepen in de samenleving juist onderwaardeert. ‘Ik sta er verbaasd over en heb er geen verklaring voor, maar het kan zijn dat een mind shift is ontstaan dat in de politiek men niet meer in hokjes denkt’, zegt Rathipal. De politicus vindt het tenslotte belangrijk dat de regering paal en perk stelt tegen corruptie, vooral hoe is gebleken dat 66% van de burgerij denkt dat corruptie hoogtij viert bij de overheid. “De anti-corruptiewet moet van de grond komen en aan de andere kant kan corruptie met de bestaande wettelijke regelingen al bestreden worden. De bescherming van de klokkenluiders moet een wettelijke basis krijgen. De overheid/regering moet een corruptie afkeurend in plaats van corruptie stimulerend beleid voeren.’