Melissa Inge: “Ik zie geen noodzaak voor terugbrengen kiesgerechtigde leeftijd”

Voormalig ondervoorzitter Melissa Inge van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) vindt het vooralsnog niet noodzakelijk om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar. Zij is van mening dat het NJP al een forum is voor jeugdigen om te kunnen participeren en mee te beslissen over beleidsmatige plannen van de regering. “Is er al geen andere manier om jongeren meer te betrekken in de politiek of bij de beleidsvorming? Wat beoogt parlementariër Melvin Bouva precies hiermee”, vraagt Inge.
Inge is geen tegenstander van het voorstel dat Bouva in De Nationale Assemblee heeft gedaan om gelet op de ontwikkelingen in regio (Brazilië en Argentinië onder andere) de kiesgerechtigde leeftijd in Suriname ook te verlagen naar 16 jaar. “Als De Nationale Assemblee besluit om het voorstel aan te nemen, moet het goed doordacht zijn en werkelijk het algemeen belang dienen; niet slechts voor politiek gewin”, zegt Inge.
Jeugdparlementsvoorzitter Derryl Boetoe kan zich helemaal terugvinden in het voorstel van Bouva. Zowel in Zuid-Amerika als in de regio (bijvoorbeeld in Brazilië en Argentinië) wordt de stemgerechtigde leeftijd en wettelijke leeftijd voor het behalen van een rijbewijs verlaagd naar 16 jaar. Boetoe is van mening dat de jeugdige van 16 jaar soms op de middelbare school zit en qua kennis ook in staat is om een stem te hebben wat betreft het regeerbeleid en het kiezen van de politieke leiders. Zijn jeugdorganisatie zal met Bouva brainstormen, voeling houden onder de doelgroep en proberen met een gefundeerd voorstel te komen.
 

error: Kopiëren mag niet!