De Centrale Bank van Suriname (CBvS) organiseert op 6 en 7 december aanstaande de ‘Conferentie voor Economische – en Financiële Educatie in Latijns Amerika en het Caraibisch gebied’. Dit in samenwerking met het Centrum voor Monetaire Studies in Latijns Amerika en het Caraibisch gebied (Cemla) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). President Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname zal de conferentie openen.
De conferentie, die op initiatief van de president van de CBvS in Suriname wordt gehouden, is voornamelijk ingegeven door zijn visie dat financiële educatie niet beperkt dient te worden tot onder andere academici, economen, en bankiers, doch dat alle geledingen van een maatschappij hierbij betrokken moeten worden. Immers, financiële educatie en het hierdoor te creëren financieel bewustzijn, komt de consumenten, het financieel systeem van een land, evenals de financieel-monetaire stabiliteit van een land ten goede. Een goede financiële educatie zou consumenten in staat kunnen stellen om bewustere keuzes te kunnen maken over hun financieel-economisch welzijn. Financiële planning inzake het aangaan en afbetalen van leningen, het treffen van pensioenvoorzieningen, en het aan de dag leggen van spaarzaamheid, kunnen onder ander een belangrijke basis leggen voor individuele financiële zekerheden en individuele groei.
Een goed opererend financieel systeem kan op haar beurt ook een substantiële bijdrage leveren aan de macro-economische stabiliteit van een land en kan derhalve positieve effecten hebben op de economische groei en economische perspectieven van een land. Het aantrekken van investeringen van binnen – en het buitenland ten behoeve van de economische sectoren en het kunnen creëren van werkgelegenheid, zijn naar de visie van de president van de CBvS als het ware het “sneeuwbaleffect” van goede financiële educatie.
Vandaag de dag worden er diverse nationale -, regionale – en multilaterale inspanningen ondernomen om financiële educatie een voornamere rol te geven in het mondiaal gebeuren. Gelet op de oorzaken van de financiële economische crises in een aantal landen, gaan er zelfs stemmen op om financiële educatie onderdeel te maken van het curriculum van scholen.
Governor Hoefdraad is de mening toegedaan dat voor ontwikkelingslanden er op nationaal niveau toepasselijke educatie moet worden gegeven, waardoor gebruikers op bewuste wijze gebruik kunnen maken van de aangeboden financiële diensten van commerciële financieringsinstellingen. Tegelijkertijd acht hij het ook essentieel dat financiële “skills” en “know how” voor kleine – en middenstandsbedrijven (oftewel SMEs) worden aangedragen. SMEs worden namelijk gezien als de motor voor de verdere ontwikkeling van de private sector van onze landen.
Vanwege het belang dat de CBvS hecht aan financiële educatie, zijn er door de bank een aantal noemenswaardige initiatieven ondernomen. Eerder dit jaar is er speciaal voor de jeugd een boek gepubliceerd, getiteld “Ons Geld”, waarin de geschiedenis van het geld in Suriname, maar ook het belang van sparen wordt weergegeven. Dit jaar is ook de tiendelige documentaire “Vertrouwen Centraal” uitgekomen, waarin onder ander de functies van het geld, evenals de rol van de CBvS in het financieel-economisch gebeuren van ons land, worden uitgelegd.
De CBvS is momenteel ook bezig de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen voor het oprichten van een Financiële Campus, waarbij financiële scholing vanaf 2013 in de ruimste zin des woords, breed zal worden aangepakt.
De conferentie is bedoeld voor functionarissen van Cemla-leden (t.w. Centrale Banken), ministeries van onderwijs, toezichthouders op het bankwezen, commerciële banken, multilaterale organisaties en organisaties, die zich bezighouden met samenwerking op het gebied van financiële educatie.
De deelnemers zullen van gedachten wisselen over de wijze waarop het vraagstuk van de financiële educatie in eigen land en binnen de eigen organisatie aangepakt kan worden. De regionale – en de internationale ontwikkelingen op dit stuk zullen ook onder de loep worden genomen.
De tweedaagse conferentie van 47 participanten uit twaalf landen, die donderdag begint, is woensdag vooraf gegaan door een trainingsseminar van de OECD over financiële educatie, waaraan naast de deelnemers uit Suriname ook enkele vertegenwoordigers van Caraibische banken hebben geparticipeerd, aldus een bericht van de Centrale Bank van Suriname.