Zondag heeft de passagiersboot van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS) na jaren de steiger van Alliance aangedaan. Studenten van het Imeao 4 (dependance Kwatta) hadden de boot ingehuurd om de vaart te maken naar de citrusplantage. De SMS heeft thans Alliance opgenomen in haar vaarschema. Het bedrijf is een jaar geleden begonnen met vaarten naar Matapicakreek. Na plantage Bakki te hebben aangedaan volgt voor de komende maanden Alliance. Het ligt in de bedoeling om zoveel mogelijk plaatsen aan te doen binnen de Surinaamse wateren waar er deugdelijke steigers zijn. De reis naar Alliance duurt heen en terug ongeveer zes uren. Binnenkort zal ook plantage Kronenburg worden aangedaan, omdat er aldaar aanmeerfaciliteiten aanwezig zijn. In de passagiersboot is er haast alles aan boord, alleen slapen zal niet comfortabel lukken.
Degenen die geïnteresseerd zijn in een bootreis kunnen contact opnemen met de SMS om het vaarschema door te nemen. De naam Alliance is een samenvoeging van negen namen van plantages. Alliance was een suikerrietplantage. In 1954 werd de plantage een staatscitrusplantage. Een unicum van plantage Alliance is de aanwezigheid van een zoetwaterbron. De plantage wordt voorzien van elektriciteit door de power house van de EBS aan de Saramaccastraat. Alliance is een rustige plantage die veel perspectieven biedt voor ecotoerisme. Er is een guesthouse die ruimte biedt voor 12 personen. Mensen die slecht ter been zijn, zouden geen moeite hebben om de guesthouse te betreden. De plantage is 2.000 ha groot, waarvan slechts 60 ha is beplant met citrusbomen. Deze bomen zijn thans overwoekerd door onkruid. Volgens een medewerker is er sprake van mismanagement. ‘De hoogbejaarde en zieke presidentcommissaris van de nv frustreert de verdere ontwikkeling van het staatsbedrijf.’ De lokale krachten hebben volgens een bron geen inspraak en raken gauw gedemotiveerd. Het beleid wordt niet eens vanuit Paramaribo gemonitoord, laat staan op de plantage. Zodra het eind van de maand is, gaan alle loontrekkers onmiddellijk weg met hun geld om het elders te besteden. ‘Er is een reshuffling nodig van de directeur en de rvc om toeristen een goed product aan te bieden en de plantage tot bloei te brengen’, zegt de bron.
De plantage behoorde toe aan de familie Gummels, die bekend staat als een boerenfamilie in Suriname. De heer G. N. Gummels was directeur van de plantage van 1936 tot 1956. Na vertrek van Gummels begon de verwaarlozing van de plantage. De huidige regering moet alles in het werk stellen om plantage Alliance een toeristische bestemming te geven en een ander managementteam installeren.
N. Ramjiawan