Regering dient nog zeven suppletoire begrotingen ter goedkeuring

De regering heeft nog zeven aanvullende begrotingen ingediend voor goedkeuring bij De Nationale Assemblee. De middelen die voor 2012 waren uitgetrokken, blijken niet voldoende te zijn geweest om alle kosten te dekken. NF- parlementariër Asiskumar Gajadien geeft aan dat de indiening van de suppletoire begrotingen zo aan het eind van het jaar impliceert dat men in strijd handelt met de comptabele regels. Er worden eerst uitgaven gedaan om dat dan vervolgens te sanctioneren met de indiening van de suppletoire begrotingen. “Men handelt in strijd met de bestaande regels.”
Aan de andere kant duiden de aanpassingen aan dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Het geeft duidelijk aan dat men vooraf niet goed heeft kunnen plannen en op het laatste moment wijzigingen wenst aan te brengen.
Vandaag zal in huishoudelijk verband een commissie van rapporteurs benoemd worden om deze wet te behandelen, zodat het ministerie van  Regionale Ontwikkeling, Buitenlandse Zaken, Handel en Industrie, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, Onderwijs en Volksontwikkeling en Transport, Communicatie en Toerisme aan extra geld kunnen komen.
De suppletoire begroting die ingediend was door Binnenlandse Zaken riep vele vraagtekens op bij de oppositie. Men heeft heftig geprotesteerd. Na heftige discussies werd het bedrag van circa 72 miljoen goedgekeurd.  Het parlement komt vandaag om 14.00 uur in een openbare vergadering bijeen.
Een groot deel van het parlement is in de eerste ronde al uitgekomen. Een deel moet dat nog doen. Vervolgens is het wachten op het antwoord van de regering in de eerste ronde. Gajadien zegt dat hij zijn strategie deze keer heeft aangepast vanwege de korte spreektijd. Hij heeft getracht om allereerst informatie op te vragen aan de regering. Zo heeft hij een overzicht gevraagd van alle hout- en goudconcessies, beschikkingen die zijn verstrekt alsmede alle gunningen die hebben plaatsgevonden, m.n. de zogenaamde gunningen waarbij er met drie offertes gewerkt is geworden. ‘Er zijn bedragen van 1.5 miljoen uitbetaald. In de praktijk is gebleken dat de offerten aan drie aan elkaar gelieerde bedrijven wordt opgevraagd om vervolgens het werk te gunnen voor enorme bedragen, terwijl het werk voor minder uitgevoerd kan worden. De strategie is nu om op de overzichten concreet in te gaan.’ Gajadien zegt dat indien de regering zich niet houdt aan het gevraagde, het duidelijk zal zijn voor de samenleving dat de regering veel te verbergen heeft.

error: Kopiëren mag niet!