Biza-minister begrijpt heisa aanpassing CBB-leges niet

Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken (Biza) begrijpt de heisa rond de aanpassing van de CBB-leges niet. De bewindsman zegt aan Dagblad Suriname dat de aanpassing een oud voorstel is dat hij geüpdatet heeft vanwege de noodzaak daarvan. Het voorstel houdt onder andere in het tarief van SRD 1 voor een uittreksel te brengen naar het  niveau van SRD 5. Het gaat om een forse aanpassing. De minister zegt echter dat de prijsverhoging nog niet vast is. ‘Het is maar een voorstel.’ NF/NPS-parlementariër Patrick Kensenhuys van de Vaste Commissie Biza had in een eerder gesprek met Dagblad Suriname laten doorschemeren het niet eens te zijn met de verhoging. Het voorstel is nog in discussie binnen de RvM en moet het parlement nog passeren.
Enkele assembleeleden hebben aangegeven niet voor de aanpassing op de leges te zullen stemmen. De bewindsman zegt dat er ook geen enkel besluit genomen is met betrekking tot de invoering van een permanent uittreksel. Dat zou nog niet aan de orde zijn. Ook de vraag of de seniore burgers vrijgesteld zullen worden van deze aanpassing op de leges, blijft voorlopig onbeantwoord, want niets is nog definitief.
De invoering van een permanent uittreksel was een beleidsintentie van ex-Biza-minister Hans Breeveld. Alle gegevens van een permanent uittreksel staan, met uitzondering van het adres, op de ID-kaart en uiteraard op de CBB-ID van alle ingezetenen. Alle ingezetenen (Surinamers en buitenlanders) van 16 jaar en ouder moeten beschikken over een CBB- identiteitsnummer. Instanties die niet verplicht zijn met een actueel adres te werken, kunnen volstaan met de ID-kaart en voor hun eigen file een kopie maken.

error: Kopiëren mag niet!