SVB ‘verkoopt’ George Streepystadion aan Sportzaken

Op 26 november 2012 heeft de Surinaamse Voetbalbond (SVB) het terrein met opstallen van het George Streepystadion gelegen aan de Rode Kruislaan overgedragen aan het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken. De overheid heeft de SVB hiervoor conform het rapport van taxateur George Giersthove, d.d. 14 september 2004, gecompenseerd met het bedrag van SRD 2.060.537. Dit bedrag is intussen ontvangen door de SVB van overheidswege uit het Staatsolie Sportfonds (groot US$ 500.000) en Sportzaken (groot 386.000) voor de renovatie van zijn stadions.
Op 1 november 2003 werd het Emile de La Fuente Sportcentrum als eerste Fifa Goalproject in gebruik genomen. Ingaande die datum werden alle jeugdwedstrijden die toen in het George Streepystadion werden gespeeld, verplaatst naar het Emile de La Fuente Sportcentrum. Het Streepystadion werd vanaf toen niet meer gebruikt voor competitiewedstrijden. Doordat de SVB het 1ste Goalproject goed had uitgevoerd, kwam hij in aanmerking voor een 2e Goalproject ten bedrage van US$ 400.000,welk bedrag bestemd was voor de gedeeltelijke renovatie van het Andre Kamperveenstadion. Aangezien de Fifa-schenking niet voldoende was om de renovatieplannen uit te voeren, besloot het SVB-bestuur toestemming te vragen aan zijn leden om het Streepystadion van de hand te doen teneinde deze plannen te kunnen realiseren . Op 31 juli 2004 belegde de SVB een Algemene Leden Vergadering om de leden te informeren over de renovatieplannen van het Andre Kamperveenstadion. Uit de boezem van de vergadering werd de “Commissie verkoop George Streepystadion” benoemd teneinde de leden ter zake van advies te dienen. De commissie bestond uit de personen Bidjaikoemar Mankoe, Hemant Jaikaran en Kenneth Themen. In haar schrijven van 1 december 2004 adviseerde de commissie om het George Streepystadion af te stoten en de opbrengst te besteden om bestaande faciliteiten van de SVB te verbeteren. Conform artikel 8 lid 3 van de statuten hebben de SVB-leden tijdens een Algemene Leden Vergadering op 13 oktober 2005  het bestuur toestemming gegeven het Streepeystadion van de hand te doen.
Vanwege de deplorabele conditie waarin het Andre Kamperveenstadion zich bevond, keurde een inspectieteam van de Fifa het stadion af om internationale wedstrijden te spelen, hetgeen betekende dat de nationale voetbalselectie van Suriname alle kwalificatiewedstrijden in het kader van het WK van 2010 uit zou moeten spelen. Om dit te voorkomen stelde de toenmalige Minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Energie dr. Gregory Rusland voor dat de  SVB het George Streepeystadion tegen een compensatie zou overdragen aan de overheid waardoor er versneld gewerkt kon worden aan de renovatie van het Andre Kamperveenstadion.
In 2008 ontving de SVB van de Staat Suriname via het Staatsolie Sportfonds US$ 500.000 (SRD 1.675.000,-) en op 31 oktober 2012 maakte het ministerie van Sport- en Jeugdzaken het restant bedrag van SRD 385.537 via de Hakrinbank NV over op de rekening van de SVB. Dit bedrag is besteed geworden als aflossing van de schuld die gemaakt is geworden als eigen inbreng bij de realisatie van het 3e Fifa goalproject (renovatie Emile de La Fuente Sportcentrum/bouw nieuw SVB-kantoor).
Het gedeeltelijk gerenoveerde Andre Kamperveenstadion werd in augustus 2008 wederom in gebruik genomen. De Surinaamse regering zal een andere bestemming geven aan het George Streepystadion.

error: Kopiëren mag niet!