De NV Suriname Candied Fruits (SCF) bestaat nog geen twee jaar, maar behaalde op 26 november 2012 al het kwaliteitskeurmerk van Global GAP met haar sukadekwekerijen. ‘Een prestatie om trots op te zijn en een deur naar export naar Europa en de USA’, aldus directeur Ruud Souverein. ‘Ondertussen wordt gewerkt aan de bouw van een moderne fabriek in Saramacca om straks zo’n 20.000 kilo sukade per maand te kunnen maken.’ Ruud Souverein vertelt dat sukade in een ver verleden in Suriname via huisvlijt werd gemaakt. Op veel erven stonden er wel een paar sukadebomen om zelf viadu of kerstbrood te kunnen maken. De laatste decennia zijn al die sukadebomen – een citrussoort – verdwenen. SCF nam het initiatief om zelf weer sukade te gaan telen en die te verwerken voor de binnenlandse en buitenlandse markt. ‘Het was een zoektocht door heel Suriname om de laatste sukadebomen te vinden’, aldus Ruud Souverein. Veel mensen weten niet meer hoe de sukadevrucht eruit ziet. Ondertussen zijn er twee eigen kwekerijen opgezet en plant een aantal landbouwers sukade voor SCF. Er wordt geleverd aan bakkerijen in Suriname, aan de supermarkten en er wordt geëxporteerd. Hiermee levert SCF een bijdrage aan belangrijke doelstellingen van de overheid o.a. het nastreven van eigen productie, verhogen van de export en verhogen van de werkgelegenheid.
Global GAP staat voor Global Good Agricultural Practices en is onmisbaar als een bedrijf wil exporteren naar Europa en de USA. Global GAP garandeert dat bedrijven die het certificaat hebben behaald, voldoen aan een bepaald kwaliteitsniveau. Het vermindert risico’s op het gebied van voedselveiligheid en het milieu en risico’s voor mens en natuur. Op dit moment wordt gewerkt aan de bouw van een moderne fabriek in Saramacca. Nog in december van dit jaar wordt gestart met de bouw. De bedoeling is dat in 2013 vanuit deze fabriek een deel van de wereldmarkt wordt veroverd. Eind 2013 zal deze fabriek ISO 22000 gecertificeerd moeten zijn om deze doelen te kunnen waarmaken.
Belangrijk onderdeel van het werk van SCF is dat zij kiest voor samenwerking met ‘outgrowers’: landbouwers die voor SCF planten en oogsten met een gegarandeerde afzet en prijs. De bedoeling is dat begin volgend jaar al meer dan 10 outgrowers aan het werk zijn. Ook deze outgrowers zullen uiteindelijk Global GAP gecertificeerd worden om de kwaliteit en voedselveiligheid te kunnen garanderen. Naast sukade zal SCF ook andere gekonfijte vruchten gaan maken en leveren, zoals papaja, gember en ananas. Op dit moment wordt aan de plaatselijke markt vruchtensiroop geleverd van het merk ‘Linka’. Verder zijn er ideeën om ook andere producten te gaan maken zoals ‘hot sauce’. ‘SCF staat voor kwaliteit, maar wil tevens een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Saramacca en Suriname. Wij nemen dit streven serieus’, aldus Ruud Souverein. ‘Het hebben van een bedrijf is meer dan alleen geld verdienen. We willen ook voldoening hebben in ons werk en een bijdrage aan de maatschappij leveren. Om deze reden zijn wij bereid onze opgedane expertise ter beschikking te stellen als er behoefte is aan hulp bij certificering of het opzetten van een bedrijf.’