Moordenaars en verkrachters mogen geen VI (voorwaardelijke invrijheidstelling) krijgen. Dat zegt de ex-minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, in een interview. Dit zegt hij naar aanleiding van de aankondiging van de huidige minister van Justitie en Politie, Eduard Belfort, om meer dan negen gedetineerden vrij te laten. Belfort is de mening toegedaan dat er niet gekeken moet worden of de gedetineerden die vrij komen, moordenaars of verkrachters zijn. Hij zegt dat hij de strafinrichting ziet als een correctiecenter en het dus niet uitmaakt of de mensen die een straf uitzitten nu of later in vrijheid zullen worden gesteld.
Santokhi zegt dat toen hij minister was er een beleid was gemaakt, waarbij personen die zware misdrijven hadden gepleegd, zoals seksuele misdrijven en roofmoorden, totaal niet in aanmerking kwamen voor een VI. Hij zegt dat de vrijlating van personen bij wet is geregeld en dat eerst aan bepaalde beleids- en wettelijke voorwaarden voldaan moet worden voordat iemand in aanmerking komt voor VI. De ex-minister benadrukt dat tijdens zijn bewind niemand die zware feiten had begaan in aanmerking kwam voor een VI, omdat dit in strijd is met de Grondwet. ‘Een rechterlijk vonnis wordt opgelegd met twee doeleinden. Een is de generale preventie, waarbij de samenleving word beschermd tegen zo een persoon en de andere is de speciale preventie, waarbij de persoon gestraft wordt voor een ernstig feit, zodat hij dit feit niet meer begaat. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een resocialisatieproces zodat deze persoon weer terugkeert naar de maatschappij.’
De gewezen bewindsman zegt ook dat VI niet zonder meer kan worden gegeven, maar dat eerst ter zake deskundigen rapportage moeten uitbrengen. ‘Als je weet dat een rechterlijke macht, die ter zake deskundig is, een straf heeft opgelegd, wie ben jij dan om te zeggen dat de straf verminderd moet worden en dat de persoon in vrijheid gesteld mag worden. Zo creëer je devaluatie en inflatie van de rechterlijke macht. De persoon die een zwaar feit heeft begaan, moet de maximale straf krijgen.’ Santokhi zegt ook dat door vrijlating van gedetineerden die zware feiten hebben begaan, de minister een verkeerd signaal geeft aan de gemeenschap. ‘Het is geen goed beleid. We zitten al met toename van de criminaliteit. Er worden zoveel lijken gesignaleerd. Bovendien hoeft er tijdens de onafhankelijkheidsdag geen VI te worden verleend. Wat wel gebeurde, is dat er gratie werd verleend aan personen die veroordeeld waren, maar dit geschiedde na advies van de rechter door de president’, aldus Santokhi die vindt dat de huidige minister in strijd met de Grondwet handelt als hij ook moordenaars en verkrachters van plan is vrijheid te geven. De VI-commissie staat overigens onder begeleiding van de procureur-generaal.