EPA primair op commissievergadering ACP

Press officer Valeenee Wasimin  van de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly is er al helemaal klaar voor. Vandaag zal ze samen met ACP press officer Josefine Latu ondermeer de pers opvangen, begeleiden en informeren over deze top. Tot gistermorgen waren er al ruim 200 ACP-EU-deelnemers gearriveerd, voor de middag werden nog eens 100 participanten verwacht.  Voor vandaag komen de ACP-commissies die gaan over politieke zaken, economische ontwikkeling, financiën en handel in vergadering bijeen tot 18.00 uur. Morgen komt de ACP-commissie van sociale zaken bijeen.
DNA-lid Patrick Kensenhuis zegt dat de kwestie Kongo, waar gewapende conflicten de stabiliteit ondermijnen, en de oorlogssituatie in Mali op de agenda zullen worden gebracht. De agenda’s zullen door de leiding van de commissies worden samengesteld. Dit gebeurt kort voor de start van de discussies over onderhavige onderwerpen. In elk van de drie commissies participeren 80 ACP-leden. Suriname zit in de commissie ‘Economische Ontwikkeling en Handel’ en heeft stemrecht. Deze commissie zal de EPA (Economic Parnetschip Agreement) op de agenda brengen, zegt Kensenhuis.  Vooral de kwestie betreffende de afzet van bananen op de EU-markt geniet volle belangstelling van de ACP-commissie. Kensenhuis zegt dat er mogelijk standpunten zullen worden ingenomen, die in stemming zullen moeten worden gebracht. Het is de bedoeling dat het DNA-lid Rabin Parmessar één van de subcommissies voorzit.
Het grote moment van de ACP-EU-conferentie is de start zaterdagmorgen officieel met een ceremonie, waarbij staatshoofd Desi Bouterse de keynote spreker is en president Donald Ramautar van Guyana de gastspreker.
“Journalisten mogen met hun persbadge of geldige ID-kaart de meeting bijwonen”, zegt Wasimin. Het is in de planning om Staatsolie te bezoeken. Dit gebeurt na een  presentatie in de KKF-hal. Kensenhuis: “Wij willen aantonen dat wij in staat zijn geweest een goed draaiend bedrijf 100% Surinaams te houden. Vooral aan onze collega’s uit de Afrikaanse staten willen wij dit voorbeeld meegeven. Daar zijn de meeste grote bedrijven van buitenlandse aandeelhouders. Een ander veldbezoek wordt gemaakt naar de NV Havenbeheer. Daar willen wij laten zien hoe de EDF-gelden duurzaam zijn geïnvesteerd.” De haven is gerehabiliteerd met donormiddelen uit het negende Europese Ontwikkelingsfonds (EDF) van de EU.
 

error: Kopiëren mag niet!