BEP-parlementariër Ronny Asabina heeft gisteren tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandelingen aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Jim Hok, gevraagd om overzichten van het aantal aanvragen, de toewijzingen en afwijzingen en de ligging van concessies te presenteren. De parlementariër meent dat investeerders inderdaad in de rij staan om bauxiet, olie, hout en alle andere mineralen weg te halen uit ons grondgebied, doelende op het district Brokopondo. Asabina is teleurgesteld dat ondanks veel productie in de mijnbouwsector, het district Brokopondo en de gemeenschap zelf weinig profijt daaraan hebben. Uit de mededeling van de president en NDP’er Andre Misiekaba over een nieuwe overeenkomst met Newmont en Iamgold, begrijpt Asabina dat Suriname 50% in de vorm van aandelen in particuliere of overheidshanden zal verwerven. Misiekaba zou hebben aangegeven dat Suriname geen genoegen moet nemen met minder dan 50%. ‘Welk deel gaat naar mijn district? Hoeveel van de voordelen gaan naar mijn district’ wilde Asabina weten.
Het DNA-lid herinnerde de regering aan haar belofte bij haar aantreden dat de watervoorziening zou worden geoptimaliseerd. ‘In het eerste kwartaal van 2012 heeft een parlementaire delegatie het district bezocht en het probleem van drinkwater zelf ervaren. Maar nog steeds zijn er geen resultaten. Er zijn geen acties gekomen. Ook de energievoorziening is niet optimaal’, merkte Asabina op. ‘De energievoorziening beantwoordt niet aan de verwachting. Niet alleen is het elektriciteitsnet oud, maar ook de transformator is overbelast en in de meeste gevallen staat het niet centraal met het effect dat er een lage spanning is, waardoor men geen gebruik kan maken van de elektrische apparaten zoals ijskasten. Ook de waterpompen kunnen niet gebruikt worden, waardoor de mensen zijn aangewezen op water van de rivier en kreken dat erg vervuild is’, zegt Asabina. Hij vroeg zich af waarom een ontspanningsoord geen problemen ervaart met water en elektriciteit, terwijl de bewoners die jarenlang in het district wonen, deze levensbehoeften ontberen.
Abop-voorzitter Ronny Brunswijk merkte op dat de problemen niet van vandaag zijn en dat verschillende regeringen er niets aan hebben gedaan. Coalitielid Rabin Parmessar merkte ook op dat moet worden nagegaan hoeveel vaten sinds vorig jaar naar de dorpen zijn gegaan. Volgens Parmessar is er wel een verschil tussen de acties van deze regering en de vorige regering. De vorige regering zou volgens hem helemaal geen zicht hebben op hoeveel vaten gaan naar de dorpen en hoeveel daadwerkelijk aankomen. ‘Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd’, was zijn commentaar. Hij zegt dat er wel voorstellen zijn en dat de stappen nu wel worden genomen om dit vraagstuk te verhelpen. Asabina antwoordde op de opmerking van Brunswijk dat voor de binnenlandse oorlog er helemaal geen problemen waren met de energievoorziening. ‘De kwaliteit van energie was heel goed en betaalbaar’, meent Asabina.