Geen 13de maandsalaris voor overheidsambtenaren

Overheidsambtenaren mogen een 13de maandsalaris in december 2012 vergeten. De regering Bouterse/Ameerali, het Overlegorgaan, de Centrale van Landsdienarenorganisaties en BVL/Fols praten bij de loononderhandelingen niet hierover. “Een 13de maandsalaris ligt op dit moment niet op tafel. De regering heeft daarover ook geen uitspraken gedaan”, zei vicepresident Robert Ameerali gisteren in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de supplementaire begroting van Binnenlandse Zaken.
Zowel NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch als SPA-parlementariër Guno Castelen heeft erop gewezen dat meerdere overheidsambtenaren dwars door verschillende lagen rekenen op deze financiële tegoeden. Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken tevens NDP-ondervoorzitter zei bij een NDP-meeting in Wanica dat parastatalen een 16de  of 17de maandsalaris krijgen en dat ambtenaren geen 13de maandsalaris ontvangen. De regering zou volgens Abrahams kijken wat ze kon doen. “Ik kom op universiteiten, maar ook onder de markt en burgers vragen naar het 13de maandsalaris. Als de mogelijkheden hiertoe er niet zijn, dan moet de regering het volk hierover correct informeren”, aldus Castelen.
DNA-voorzitter Jenny Simons en Melvin Bouva hebben verdedigd door te stellen dat Abrahams op de bewuste NDP-meeting geen keiharde belofte heeft gedaan. Zijn college Carl Breeveld van DOE vindt dat de huid van de beer niet kan worden verkocht voordat het is geschoten. “We gunnen iedereen extra inkomsten, maar we kunnen niet vooraf plannen op wat er nog niet is”, aldus de DOE-topman. Zijn fractie deed een beroep op Abrahams om beter te letten op zijn uitspraken, omdat hij in dit geval onnodig verwachtingen heeft opgeroepen.
Behalve het 13de  maandsalaris is in het parlement ook gesproken over de verhoging van de Algemene Oudedagsvoorziening en een loonronde voor de overheidsambtenaren. President Desi Bouterse heeft de AOV-verhoging persoonlijk aangekondigd, terwijl Ameerali over de loonronde geen details heeft prijsgegeven. “Het is niet verstandig, omdat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.”

error: Kopiëren mag niet!