In het St. Vincentius Ziekenhuis heeft woensdag een unieke ooroperatie plaatsgevonden. De operatie is uitgevoerd bij de 14-jarige Amar, die geboren is zonder gehoorgangen en gehoorbeentjes. Deze ooroperatie staat bekend als de Baha-ingreep. Baha staat voor Bone Anchored Hearing Aid. De Baha-ingreep is met eigen meegenomen apparatuur verricht door professor Wilko Grolman, hoogleraar aan de Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij werd bijgestaan door Errol Jessurun, kno-arts in St. Vincentius Ziekenhuis, Pieter Goderie, kno-arts in Nederland, en anesthesioloog Aagje de Wit. Dit team heeft achter het oor van Amar een gaatje geboord in het bot naar zijn binnenoor. In dat gaatje is een schroef gedraaid, waaraan een hoortoestel wordt bevestigd. Met dit hoortoestel wordt geluid omgezet in een trilling en die trilling wordt waargenomen door het binnenoor van de jongen, waardoor hij weer kan horen. Het bijzondere van de ingreep was dat deze zonder algehele narcose moest in verband met een te groot algehele narcoserisico. Onder lokale verdoving was mogelijk, omdat de patiënt en zijn moeder erg moedig waren. De moeder is tijdens de operatie op de operatiekamer gebleven.
Professor Grolman meldde dat de operatie voorspoedig is verlopen en dat dit alleen mogelijk was dankzij de ruime inzet en medewerking van het gehele team. De patiënt en moeder konden enkele uren na de ingreep weer naar huis, hetgeen vooral door de familie erg werd gewaardeerd. De nazorg is goed geregeld bij Errol Jessurun en Shimone Arrias, die de audiologische kant van de revalidatie op zich neemt. “De operatie is één deel, maar minstens zo belangrijk is de nazorg en verdere begeleiding”, zegt Grolman. Hij gaf aan zeer onder de indruk te zijn van de open en vooral vriendelijke mensen in Suriname. “Ik voel me echt welkom hier en heb het deze paar dagen erg naar mijn zin”, aldus Grolman. Het was Goderie die Grolman ongeveer een jaar geleden wist te overtuigen van het belang om de operatie in Suriname zelf uit te voeren.
Goderie wist dat dit de eerste operatie van dit type in Suriname zou worden. Dankzij de steun van Stichting Blaka Rosoe en de hulp van de firma Cochlear, die de dure specialistische apparatuur te beschikking stelde, is de operatie geslaagd. Het is nu wachten tot de wondgenezing voorbij is voordat het hoortoestel geplaatst kan worden. Dat duurt normaal gesproken ongeveer 14 dagen. Met spanning en vertrouwen wachten de familie en behandelaars op de eerste gehoorresultaten van Amar.
Errol Jessurun weet te melden dat deze specifieke afwijking in Suriname bij ongeveer 1 op de 200.000 mensen voorkomt. “Dit kom je dus niet zo gemakkelijk op het spoor, je moet er echt naar op zoek”, volgens Jessurun. Dankzij een algemene screening van de kinderen van scholen en kindertehuizen door Stichting Blaka Rosoe werd deze patiënt vier jaar geleden op zijn school gezien. Dit was het begin van een lange voorbereiding die vandaag tot deze succesvolle operatie heeft geresulteerd.