Beeldmateriaal bezichtigd in schietincidentzaak Saramaccastraat

Kantonrechter Dinesh Sewratan heeft gisteren het beeldmateriaal bekeken waarbij Galimo Adjako dodelijk is geraakt aan de Saramaccastraat op 29 oktober 2011. Het is bijkans een jaar geleden dat het voorval zich heeft voorgedaan. In deze zaak staat de politieman P. terecht. De politie was in verband met een mishandeling ter plekke. Een winkelier zou een klant op zijn hoofd hebben geslagen. Als gevolg hiervan kwam een menigte af op de winkelier. De politie arriveerde tijdig. De winkelier werd onder zware begeleiding weggebracht naar het bureau. De menigte bedreigde de politie en dreigde ook de winkelier te zullen doden. Op de vraag van de rechter gaf P. te kennen dat hij niets meer te verklaren heeft. De beelden spreken voor zich. Op het filmpje is te zien dat toen de Chinese winkelier door de politie werd afgevoerd, de menigte afging op de politie. De magistraat gaf aan dat de menigte geen druppel respect heeft getoond voor de politie. Men wilde de Chinees vermoorden. De magistraat merkte op dat de politie op een heel correcte en adequate manier de Chinees heeft afgevoerd.
Op het beeldmateriaal is te zien dat een persoon gezwaaid heeft naar de verdachte. Echter is niet te zien dat de politieman P. geslagen is van achteren. Volgens P. was de camera toen waarschijnlijk op een andere hoek gericht. Hij heeft een vuistslag op zijn rechterslaap toegebracht gekregen, waarna hij even het bewustzijn verloor. Toen hij zich weer herstelde, zag hij de menigte op hem afkomen. Hij was toen genoodzaakt om vuurwapengeweld aan te wenden en waarschuwingsschoten te lossen. De rechter, de officier en de advocaat hebben gezien dat de verdachte wel een beweging heeft gemaakt om het schot in de lucht te lossen. Echter is het schot tijdens het naar boven brengen van het wapen overgegaan. Dit schot raakte per ongeluk Galimo aan zijn hoofd. Hij had een kind op zijn arm. Echter is het kind niet op het beeld te zien. Waarschijnlijk had men het kind afgevoerd.
De politieagent verklaarde dat het helemaal niet zijn bedoeling was om gericht te schieten. Hij wilde niemand raken. Voor hem ging het maar om een waarschuwingschot. Op 16 januari zal het Openbaar Ministerie zijn strafvoorstel presenteren. De politiefunctionaris werd aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zitting.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!