Masteropleiding Petroleumgeologie als eerste geaccrediteerd door Nova

Voor Nova (Nationaal Orgaan voor Accreditatie), maar ook voor het hoger onderwijs in Suriname, is een historisch moment aangebroken. De masteropleiding Petroleumgeologie, die door de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) verzorgd wordt, komt in aanmerking voor de accreditatiestatus van Nova. Tot dit besluit is de accreditatieraad van Nova onlangs gekomen. Met dit positieve accreditatiebesluit heeft de masteropleiding Petroleumgeologie als pionier, de eerste aanzet gegeven tot de verdere ontwikkeling van de kwaliteit van het hoger onderwijs. Het keurmerk van accreditatie geeft aan dat de opleiding voldoet aan de vooraf vastgestelde minimale kwaliteitseisen van Nova. Accreditatie betekent dat de opleiding werkt aan kwaliteitsbevordering en regionaal en internationaal vergelijkbaar en herkenbaar wordt. Studenten van de opleiding worden hierdoor voorbereid op de internationale arbeidsmarkt.
Nova hoopt dat het voorbeeld van Petroleumgeologie navolging verdient en dat meerdere opleidingen gestimuleerd worden om ook een accreditatieaanvraag in te dienen. De opleiding Petroleumgeologie is in 2010 gestart en heeft in datzelfde jaar een accreditatieaanvraag ingediend bij Interim Nova. Echter, vanwege het nog niet operationeel zijn van Nova heeft het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling besloten in goed overleg met de AdeKUS om een samenwerking aan te gaan met de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Op basis hiervan is er een visitatiepanel op oriëntatie geweest om de opleiding te toetsen conform de NVAO-accreditatiekaders voor nieuwe opleidingen. De uitkomst hiervan was positief. Het Nova heeft geconstateerd dat inmiddels aan de gewenste verbeterpunten is voldaan en is op grond daarvan tot zijn positief oordeel gekomen.
Intussen heeft Nova in samenwerking met de hogere onderwijssector de Surinaamse accreditatiekaders opgesteld voor zowel de bestaande als de nieuwe opleidingen en deze zijn reeds aangeboden aan de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling ter bekrachtiging. De kaders zijn noodzakelijk voor het opstellen en beoordelen van het zelfevaluatierapport van opleidingen van hogere onderwijsinstellingen. Hopelijk worden de kaders spoedig bekrachtigd om zo de andere wachtende aanvragers te bedienen. Vermeldenswaard is dat het positieve accreditatiebesluit dat de accreditatieraad heeft genomen, pas rechtskracht verkrijgt op het moment dat de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling de accreditatiekaders bekrachtigt.

error: Kopiëren mag niet!