Aan: De minister van OW en ROGB Dhr.R.Abrahams en Dhr. G.Kromosoeto

Ter uwer informatie het volgende:
Het gebied Geyersvlijt, meer bekend als citrus, is in de jaren 90 door de overheid onderverdeeld en over het algemeen uitgegeven aan burgers om in de behoefte van een woning te voorzien. Het project zelf heeft heel wat problemen bij  de ontwikkeling ervan gekend, intussen is over het algemeen een oplossing gevonden en is men de laatste 5 jaar flink aan het bouwen geslagen. Zoals u weet zijn de werkzaamheden voor het aanleggen van de infrastructuur in de eerste helft van de jaren 2000 /2005 gegund aan een aannemer en zijn nog steeds niet afgerond, de  kokers zorgen hier en daar voor problemen, omdat ze mogelijk niet goed geplaatst zijn of ontbreken. Het ergste wat zich daar heeft voorgedaan, is dat op de meeste percelen bewust het zand, vooral aan de achterkant van de percelen, is weggegraven en zijn er putten ontstaan die tonnen aan geld kosten om het bouwen mogelijk te maken.
 
Als voorbeeld geven we u mee dat als  er op een perceel van 20 bij 25 meter slechts 5 meter breed en diep 1 meter is gegraven we al zitten op 100 cub gepakt zand, wat betekent dat degene die gaat bouwen 2 tot 3 maal zoveel aan zand moet aanvoeren om het gat dat is ontstaan op te vullen, de kosten hiervoor belopen al snel minimaal SRD 10.000. Verder moet de bouwer  tenminste 1 meter 20 in de blubber zoeken naar vaste grond om zijn fundering te storten, hetgeen betekent dat hij ongeveer 4 tot 6 rijen stenen moet optrekken om op vloerhoogte te komen.
De meerkosten bij het bouwen van een eenvoudige volkswoning van ongeveer 80 vierkante meter wordt teveel voor deze arme mensen, ze komen niet uit met het geld van de bank. De bank geeft slechts geld voor de bouwkosten, dus komt er een geldschieter bijkijken en zoals u weet, als deze bloedzuigers erbij komen, is de woning al gauw op de veiling en zijn de eigenaren op straat, vaak zonder enige vorm van protest. In de praktijk blijkt verder dat door al deze perikelen de mensen aan de basis vrij moeilijk kunnen voldoen aan hun bouwplicht.
Intussen is de minister begonnen aan een intrekkingsprocedure. Werk aan de winkel voor de housing authority, maar vooral de wetgever.
Het woongebied Tout Lui Faut heeft ook te lijden onder soortgelijke manipulaties. Van de zogenaamde geasfalteerde wegen is niets meer te zien, vanwege de slechte kwaliteit aan werk geleverd door de aannemers. We doen daarom ook  een beroep op de regering van de Republiek Suriname deze praktische wenken mee te nemen zodanig dat de burgerij er voordelen aan heeft.
Hoogachtend,
R.Hooghart

error: Kopiëren mag niet!