De mogelijkheid bestaat wel dat verzekeringsmaatschappijen een zaak kunnen indienen tegen de Staat voor een schadeclaim. Echter zal hierbij de cruciale vraag zijn of de brandweer werkelijk tekort is geschoten, zegt mr. Irene Lalji. Justitieminister Edward Belfort heeft afgelopen dinsdag in het parlement gesuggereerd dat brandweerlieden uit onvrede over beleidsmaatregelen van de regering, de bluswerkzaamheden bij de brand aan de Zwartenhovenbrug- en Prinsenstraat hebben gesaboteerd.
Mr. Lalji zegt dat de uitspraak van de minister wel kan dienen als een beginpunt voor een schadeclaim. ‘Uiteraard is de uitspraak een grondslag voor een schadeclaim tegen de overheid.’ Wat de burger wel moet beseffen, is dat het in een rechtszaak weer anders aan toegaat. De uitspraak van de minister alleen is niet voldoende. Er is veel meer voor nodig om dat tot een juridisch geldige schadeclaim te maken.
Lalji zegt dat zij een rechtszaak zou toejuichen, omdat eindelijk eens de vraag beantwoord zou worden of de Staat aansprakelijk is voor zijn instituten die niet adequaat handelen. En dat geldt niet alleen voor deze kwestie van de brandweer, maar voor alle andere instituten, zoals bij onzorgvuldige opsluitingen door de politie. ‘Er moet een rapport zijn waarin in principe de oorzaak van de brand duidelijk moet staan. Je kunt niet zomaar met een claim beginnen. De oorzaak moet bekend zijn, waarna de benadeelde bij de verzekeringmaatschappij kan aankloppen.’