HI bezig met industrieparken

Het ministerie van Handel en Industrie is momenteel bezig stappen te nemen  voor de vestiging van industrieparken en gemengde industrieparken, waarbij ondernemingen zonder last voor de omgeving hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren. Dat staat in de ontwerpbegroting voor het dienstjaar 2013.
Met de operationalisering van industrieparken zal de regionale importantie van Suriname toenemen. Landelijk zijn reeds enkele mogelijke locaties geïdentificeerd en het proces is reeds ingezet om de geschiktheid voor industriële doeleinden vast te stellen. Zulke industrieparken komen onder het beheer van een autoriteit die zal toezien op het juist gebruik van de faciliteiten en de beschikbaarheid van energie, vuilverwerking en milieuaspecten.
De fiscale aspecten, markttoegang in buitenlandse markten, planning, arbeidsaangelegenheden, grondstoffenbeleid, haven en wegennet en overige zaken die tot het domein van de overheid behoren, komen ook aan de orde teneinde de operaties binnen de industrieparken zo effectief mogelijk te laten functioneren. De bedrijfsmatige kant van de industrieparken, zoals clustering van vergelijkbare kleine en middelgrote bedrijven, gebruikmaking van gespecialiseerde deskundigheid, logistiek en vervoer van werknemers, beveiliging, gebruikmaking van nutsvoorzieningen, verwerken en hergebruik van vuil en marketing, zullen ook de nodige aandacht krijgen om het succes van de industrieparken te garanderen. Industrieparken in Suriname bieden de mogelijkheid dat ons land in de voorste gelederen kan staan bij de ontwikkeling van groene technologieën. Uit de ontwerpbegroting blijkt echter niet wanneer deze acties zullen aanvangen en wanneer de plannen zullen worden gerealiseerd. Ook is er geen informatie over de financiering. Het totale raamwerk ontbreekt helemaal.

error: Kopiëren mag niet!