Bij de laatste vier grote branden waarmee Suriname te kampen had binnen een jaar, was het beschikbaar zijn van bluswater het grootste probleem voor de brandweer om het bluswerk optimaal te verrichten. Bij al deze gevallen van grote branden moesten de leden van het Korps Brandweer Suriname (KBS) alleen nabluswerkzaamheden verrichten of voorkomen dat belendende panden vuur vatten.
Bij de laatste brand op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en Prinsenstraat was onvoldoende water ook een probleem. Een ooggetuige meldt aan Dagblad Suriname dat toen het eerste gebouw, het pand van de Oemrawsinghs, in brand stond en het vuur net oversloeg naar de overkant, de brandweer al ter plekke was met twee wagens. ‘De eerste brandput ter plekke liep al binnen een paar minuten leeg. Daarna opende men de put op de hoek met de Hoogestraat; ook die liep snel droog. Daarna konden de brandweermannen niets meer doen. Simpel, omdat ze geen water ter beschikking hadden’, meldt de ooggetuige, die van de buurt afkomstig is. Toen de truck met de dompelpomp ingeschakeld werd, bleek dat er geen chauffeur met groot rijbewijs op dat moment dienst had om de wagen te besturen. Intussen sloeg het vuur over naar de andere panden. ‘Het zou zeker anders afgelopen zijn als de brandweer meteen voldoende water ter beschikking had om in actie te gaan.’
Grote branden zijn geen nieuwigheid voor Suriname. ‘We leven nu in de 21ste eeuw met modern materiaal en andere blustechnieken, maar schieten toch tekort om branden te blussen.’ In de 19de eeuw had Suriname te kampen met tenminste twee kolossale branden. Op 1 januari 1821 was er een grote stadsbrand in Paramaribo. Ongeveer 400 huizen gingen in de vlammen op. Er waren 4 doden te betreuren. Op 3 september 1832 was er wederom een grote brand in Paramaribo. Een groot deel van de stad stond in brand. De 3 brandstichters, Codjo, Mentor en Present, werden hierna levend verbrand, terwijl 2 handlangers werden opgehangen.
De laatste 4 grote branden binnen een jaar
*Op dinsdag 8 november 2011 stonden rond 22.00 uur 4 panden in brand te Nieuw Nickerie. Drie woningen en een restaurant gingen in de vlammen op. De brand woedde aan de St. Jozefstraat, tegenover Regency Casino. De brandweerkazerne van Nickerie was ongeveer 700 meters verwijderd van het brandadres. De brand was niet snel onder controle door een lage waterdruk.
*Nauwelijks 5 dagen daarna wordt Nickerie weer opgeschrikt door een grote brand. Op maandagavond 14 november 2011 stond India Bazaar in brand. De schade die is geleden, loopt op tot in de miljoenen USD. De brand, die begon bij India Bazaar, legde ook Sila’s CV volledig in de as. De bovenste verdiepingen van hotel/restaurant Pak Hap konden niet worden gered. De brandweer was niet opgewassen tegen de vlammen. Er was in het begin een behoorlijk gebrek aan water.
*Op dinsdag 3 juli 2012 zijn drie gebouwen volledig afgebrand aan de Keizerstraat. Om 08.00 uur ontstond op de hoek van de Jodenbreestraat en Keizerstraat een brand. De brandweer had onvoldoende water om de enorme vlammenzee onder controle te krijgen. De gebouwen van Ten Shipping, Techno Ruk & Co en Sally Fashion brandden af.
*Het enorme houten pand van de Oemrawsinghs, Rudisa Travel, een Chinese winkel, een gordijnenwinkel, Drogisterij De La Parra, Moussi Issa Zwartenhovenbrugstraat en Moussi Issa Prinsenstraat zijn op maandagochtend 15 oktober 2012 vroeg in de as gelegd. Art Sabina, Ebro, National Tours/Builders Square en Kasimex hebben schroei– en waterschade opgelopen. Vanuit de verschillende brandweerkazernes kwamen bluswagens naar de Zwartenhovenbrugstraat en Prinsenstraat om te redden wat er te redden viel. Dat bleek al snel onbegonnen werk. De hoeveelheid water waarmee de blusauto’s waren uitgerukt, was bijlange na niet toereikend.