Plaatsing borstbeeld Lachmon op 25 november

Het borstbeeld van de voormalige voorzitter van de VHP, Jagernath Lachmon, wordt niet meer, zoals aanvankelijk gesteld was, op 19 oktober onthuld in Nickerie maar op 25 november. ‘Nog enkele dagen en het is zover. Tien jaren lang is men bezig geweest te bakkeleien met elkaar’, zegt districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh aan Dagblad Suriname. “Hoewel Lachmon op 19 oktober 2001 is komen te overlijden, weegt de datum van 25 november zwaarder om tot die activiteit over te gaan”, zegt de burgervader. “Wij gaan hem eren als een staatsburger en geen politieke man. Wij moeten ophouden in het land om elkaar te bejegenen als politieke voorstanders en tegenstanders. Wij zijn allen Surinamers.’ Op die bijzondere dag is ook president Desi Bouterse uitgenodigd. Tot de genodigden behoren de leiders van de verschillende politieke partijen die zijn vertegenwoordigd in De Nationale Assemblee, ook de VHP. Ook de president van het vorige kabinet en beleidsmakers van de vorige regering behoren tot de uitgenodigde gasten alsook de personen met wie Lachmon heeft samengewerkt.
Volgens Joeloemsingh moet beslist niet uit het oog verloren worden dat wijlen Lachmon naast politicus ook een staatsburger was. Hij heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november. Het plaatsen van het borstbeeld is niet politiek gebonden, maar heeft een nationaal karakter. Een werkgroep van de onderneming CHM die haar jubileum zal vieren in verband met het bestaan van de onderneming, heeft een verzoek gedaan naar de dc voor het plaatsen van het borstbeeld. De dc heeft geen moment geaarzeld en handelde meteen. De sokkel waarop het beeld komt te staan, wordt door het commissariaat zelf bekostigd. ‘Wij kunnen onmogelijk wachten totdat een partij dat ding komt sponsoren. Het is de Staat Suriname die dat borstbeeld gaat plaatsen.’
Het borstbeeld komt te staan op het plein voor het commissariaat van Nickerie. ‘Er is geen betere plaats om dat te doen’, zegt de dc. ‘Het gaat echt mooi worden.’ Lachmon is in het rijstdistrict geboren. De politicus werd geboren te Corantijnpolder als jongste kind van zes kinderen. Zijn ouders waren als contractarbeiders naar Suriname gekomen, waar zijn vader kok werd op de plantage Waterloo en zijn moeder suikerriet kapte. Lachmon vertrok op 13-jarige leeftijd naar Paramaribo voor verdere studie.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!