De regering Bouterse/Ameerali zal in het dienstjaar 2013 een bedrag van iets meer dan SRD 26 miljoen uitgeven om de ordening van de goudsector voort te zetten. Sinds het aantreden van deze regering heeft zij gemeend om de goudsector helemaal te ordenen, met dien verstande dat na de ordening de staat belasting kan innen uit deze sector. In het eerste jaar (2011) werd zo’n SRD 10 miljoen besteed hieraan, in 2012 gaf de regering SRD 15 miljoen uit. Dit jaar zal uit de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen SRD 26 miljoen gelicht worden om de sector verder te reguleren. Vooralsnog verwacht de staat geen inkomsten komend jaar uit deze sector.
Het jaar 2013 geeft in vergelijking met het jaar 2012 een toename aan van SRD 9.531.500,00. Deze toename is te wijten aan de uitbreiding van het taakgebied. Een groeipost (30%)voor het jaar 2013 is ‘personeel’, met name de posten salaris, opleidingen en toelagen. Het gaat voorts om materiële kosten met name de posten brandstof, voeding, onderhoud gebouwen en terreinen, onderhoud voertuigen, binnenlandse reis- en verblijfkosten, uitrusting beveiligingspersoneel, huur van heavy equipment en ook de bouw van de Mijnbouw Service Centre in nieuwe locaties zoals Anaipaike en Stuwmeer. Bij aanschaffingen gaat het om de post aanschaf varend materieel in verband met controles op goudwinning op alle rivieren en het stuwmeer.
Voor de ordening van de goudsector zijn enkele algemene doelstellingen geformuleerd. Deze dienen voornamelijk ‘in het veld’ bij de actieve reorganisatie behaald te worden. Door de werkzaamheden binnen de goudsector ontstaan er diverse ongewenste milieueffecten, zoals watervervuiling, verhoogde gezondheidsrisico’s, landdegradatie door veelvuldig kwikgebruik. Door het registreren en omscholen binnen de sector wil de regering deze misstanden in de toekomst uitbannen. Door het ongestructureerde karakter van de goudsector verplaatsen de zogenaamde porknokkers zich ‘naar eigen inzicht’ in de binnenlanden. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de natuurlijke habitat van de oorspronkelijke binnenlandbewoners, de Inheemsen en Marrons. Door de reorganisatie wil de regering tevens ordenen binnen welke kaders en fysieke gebieden de porknokkers zich vrijelijk kunnen bewegen.
Goud is één van de belangrijke bodemschatten van Suriname. Hoewel er meer dan 30.000 mensen werkzaam zijn in de goudsector, levert deze, in de huidige situatie, onvoldoende inkomsten voor het land doordat personen die wel verdienen in de sector (door een combinatie van omstandigheden) niet voldoen aan belastingplichten.
Ongeveer 15.000 personen van niet-Surinaamse afkomst zijn werkzaam in de goudsector in Suriname. Het merendeel hiervan heeft momenteel een illegale status en is daardoor verstoken van bijvoorbeeld medische zorg. Bovendien heeft de overheid geen zicht op de personen in het gebied en hun bewegingen. Door het registreren van personen wil de regering de goudzoekers zekerheid bieden door middel van bijvoorbeeld vergunningen en tevens vat krijgen op de ‘track records’ van de individuen (voornamelijk gericht op criminaliteitsbestrijding).