Voor oud-leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) zijn er weinig mogelijkheden om door te leren. Jongeren met hun schoolniveau worden op de meeste beroepsopleidingen niet toegelaten. Zij hebben tijdens hun schooltijd een aantal basisvaardigheden geleerd, bijvoorbeeld op het gebied van houtbewerking of tuinonderhoud, waarmee zij moeten proberen een plaats in de maatschappij te verwerven. Helaas lukt dat niet altijd. Sommige jongeren leren langzaam, waardoor iets vaak moet worden voorgedaan. Sommigen zijn snel afgeleid, omdat ze zich niet zo lang kunnen concentreren of vergeten de helft van de opdracht uit te voeren. Dit zijn allemaal ‘normale’ gedragingen voor jongeren van het VSO, maar niet elke werkgever accepteert het gedrag en weet er mee om te gaan. Als de oud-VSO-er toch een baan heeft gevonden, lukt het vaak niet om mee te komen binnen het bedrijf. Hij of zij verliest zijn baan en uiteindelijk zijn motivatie. Hierdoor is de kans groot dat hij op straat hangt of van slecht betaalde job naar slecht betaalde job gaat, zonder echt vooruit te komen en iets te worden in de maatschappij.
Voor oud-VSO-leerlingen die van techniek houden, is er nu toch een mogelijkheid door te leren en direct geld te verdienen. Bij de fietsenwerkplaats van Stichting Unu Pikin worden zij opgeleid tot junior of volwas fietsenmaker. In 4 tot 8 maanden leren de jongeren alles wat te maken heeft met fietsonderhoud, veiligheid, voorraadbeheer, klantencontact etc. De lessen zijn opgedeeld in modules en na het afronden van de modules ontvangt de leerling-fietsenmaker een certificaat. Tijdens het traject krijgen zij ’s ochtends les en werken ‘s middags in de fietsenwerkplaats. Zo kunnen ze de nieuwe vaardigheden goed oefenen en verdienen meteen een inkomen, een echt leer-werk-traject.
Jongeren (jongens en meisjes) die zich aanmelden voor deelname worden eerst uitgenodigd voor een gesprek. Daarna draaien zij een aantal ochtenden mee, zodat de fietsenmaker-instructeur het niveau van de deelnemer kan bepalen. Sommige jongeren weten al veel van fietsonderhoud, voor anderen is het de eerste keer dat ze aan een fiets sleutelen. Zij kunnen zo ervaren of het iets voor hen zal zijn, zodat ze goed gemotiveerd van start gaan. Tijdens deze dagen wordt dan ook uitgebreid naar de motivatie van de jongeren gekeken.
Na het behalen van het certificaat gaan de jongeren echt aan het werk. Zij worden vanuit Unu Pikin Fietsen begeleid naar een reguliere werkplek, met een werkgever die bereid is extra aandacht aan de jonge fietsenmakers te geven. Zo kunnen zij zich ontwikkelen tot zelfstandige, volwaardige burgers die een eigen inkomen verdienen. Met deze individuele leer-werk-trajecten wil Stichting Unu Pikin meer jongeren vanuit het Voortgezet Speciaal Onderwijs laten deelnemen op de arbeidsmarkt. En dan niet vanuit een kwetsbare positie, maar als een volwaardige medewerker of kleine zelfstandige die gewaardeerd wordt om zijn kennis en mogelijkheden op het gebied van fietsreparatie.