De Landbouwcoöperatie Kwatta (LCK) heeft eindelijk toegang gekregen om te kunnen participeren in het Agrarisch Kredietfonds (AKF), welke ingesteld is door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Na lang praten met het bestuur van AKF, onder leiding van Rudy Soerodimedjo, is het de LCK gelukt om als intermediair te kunnen dienen van landbouwers bij het aangaan van kredieten. Volgens Wim Bainath, voorzitter van LCK, hadden veel boeren een drempelvrees om zelf kredieten aan te vragen bij het AKF. ‘Ze liepen met het idee dat ze hun grond zouden verliezen. En als ze een plan hadden ingediend, voldeed het meestal niet aan de gestelde eisen, waardoor het werd afgewezen. Wij van de coöperatie hebben een vertrouwensband opgebouwd met de boeren, dus wij kunnen hen makkelijker bewegen tot het aangaan van leningen. Ook zullen we de boeren helpen met het opstellen van hun plan en daarna begeleiden tot ze in aanmerking komen voor de kredieten. Die expertise hebben we wel in huis’, zegt Bainath.
Een ander probleem was dat boeren voor het opstellen van hun plan een consultant in de arm namen, waardoor ze 7 tot 8% van de totale kosten aan de consultant moesten betalen. ‘En als het plan afgekeurd werd, raakten ze gedemotiveerd. Wij van de LCK gaan geen consultantbedragen eisen, maar slechts minimale administratiekosten.’ De LCK is centraal gelegen en het contact met het boerenveld is heel goed.
Volgens Bainath zal de LCK niet alleen werken voor haar 300 leden, maar ook voor niet-leden en klanten, en ook voor landbouwers van andere gebieden, bijvoorbeeld Commewijne en Saramacca. ‘Wij willen alle kleine boeren helpen om hun landbouwactiviteiten op te krikken. Onze doelgroep is de kleine boer, want de grootlandbouwer kan wel zelf aan kredieten komen via de bank. We mikken op boeren die bedragen willen lenen tot SRD 50.000’, zegt Bainath. Het AKF stelt via haar beheerder, de Landbouwbank, bedragen tot SRD 200.000 beschikbaar voor projecten van kleine- en middelgrote agrarische bedrijven. De boeren kunnen de lening aflossen met een rente van 6,75% per jaar.
Bainath drukt de boeren op het hart het geld goed te gebruiken. ‘Ga geen onnodige zaken doen met het geld. Investeer het in een project waarvoor je het hebt geleend. Ga serieus om met het geld.’ Het Agrarisch Krediet Fonds (AKF), actief sinds 2008, heeft nu een pot van SRD 24 miljoen. De totale agrarische sector kan hiervan gebruikmaken. Wel zijn er voorwaarden waaraan er voldaan moet worden.
Asha Gajadien-Bhagwat