Lackin vraagt VN aandacht voor soevereiniteit landen

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken heeft op de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN), speciale aandacht gevraagd voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van ontwikkelingslanden.
Lackin sprak namens president Desi Bouterse de 67ste algemene vergadering van de VN toe. Hij zei dat Suriname bij zijn toetreding tot de VN, 36 jaar terug, zich niet goed bewust was van het belang van specifieke begrippen die te maken hebben met dekolonisatie, democratie en soevereiniteit. “Nu zijn we gegroeid. Wij beseffen dat een goed functionerende VN, met inbegrip van de Veiligheidsraad de potentie heeft om de meest belangrijke stabiliserende factor in de wereld te worden.
Lackin riep de lidlanden van de VN, maar in het bijzonder de voormalige koloniale machthebbers, op de nieuwe realiteit in de wereld te accepteren. Volgens de bewindsman moeten zij het nalaten te proberen standaarden en regels te maken voor andere landen en zichzelf een beoordelende rol te geven over het democratisch gehalte en de soevereine integriteit van landen waarover zij vroeger hebben geheerst.
Dit gedrag van deze landen is volgens Lackin niets anders dan, wat bij de VN bekend staat, geen respect hebben voor de soevereiniteit en onafhankelijkheid van landen in de wereld. “Maar we kunnen alleen maar overleven door een correcte positie te krijgen in de wereldgemeenschap”, zei Lackin.
De minister zei op het wereldforum te begrijpen dat het voor machtige landen en vooral die vallen in de categorie koloniale heersers, het moeilijk is hun dominante positie op te geven, onafhankelijkheid te accepteren en te kiezen voor dialoog bij het zoeken naar oplossingen.
Na de algemene vergadering van de VN een beeld te hebben gegeven van Suriname en de potenties en mogelijkheden van het land, zei Lackin dat Suriname zich goed bewust is van zijn potenties en vele mogelijkheden. Hij deelde mee dat Suriname met een prudent beleid zich heeft kunnen handhaven en economische stabiliteit heeft weten te bewerkstelligen. Lackin bleef stilstaan bij de diplomatieke buitenlandse politiek en integratie van Suriname in blokken en multilaterale samenwerkingen waarvoor het zelf kiest.
Met nadruk heeft Lackin president Bouterse geciteerd toen die op 27 september in De Nationale Assemblee het volgende zei. “Suriname is een onafhankelijk land. Onze primaire opdracht is deze en geen andere, dan de soevereiniteit van ons land de respecteren en te verdedigen. Verdedigen tegen alle ontkenningen van die soevereiniteit en verdediging tegen alle aanvallen daarop, van buitenaf, waar dan ook en door wie dan ook. Wordt onze soevereiniteit ontkend, dan heeft de legitieme regering geen andere opdracht dan de haar toevertrouwde soevereiniteit te handhaven en veilig te stellen. Dat is het uitgangspunt van de regering bij de benadering van de opzettelijke aantasting van onze soevereiniteit door het buitenland. Vanuit onze soevereiniteit beredeneerd is het ons onvervreemdbaar recht de door onze eigen wetgeving tot stand te brengen zonder enige verplichting tot verantwoording aan anderen. De Surinaamse wetgever is aan anderen, dan zichzelf geen verantwoording verschuldigd.”

error: Kopiëren mag niet!