Suralco begonnen met afvloeiing arbeiders

De bauxietmaatschappij Suralco is al begonnen met het afvloeien van uur – en weekloners. Twee maanden terug is de eerste groep arbeiders de wacht aangezegd. Het gaat om een twaalftal werknemers die als contractors verbonden zijn aan het aannemingsbedrijf Pansa. Een paar weken terug heeft de bauxietonderneming weer  eens 8 arbeiders ontslagen. Deze arbeiders waren door contractor Cobo ingehuurd om werkzaamheden te verrichten voor de Suralco. Gistermorgen moest een tiental arbeiders, ingehuurd door contractor Visivi, vernemen dat ook de dienstbetrekking met hen is beëindigd.
Humbert Primoo, bestuurslid van de AWO (Algemene Werknemersorganisatie),  zegt dat er nog meer arbeiders afgevloeid zullen worden. Hij is één van de ontslagen arbeiders. Het AWO-bestuurlid zegt dat geen van de ontslagen Suralconiers met een behoorlijk voorzieningspakket is afgevloeid. De ontslagen arbeiders van Cobo hebben, afhankelijk van het totaal aan dienstjaren, slechts uitkeringen ontvangen van SRD 4.000, SRD 8.000, SRD 10.000 en SRD 12.000.  Contractor  Pansa zou aan de afgevloeide werknemers voorlopig twee maanden salaris hebben gegeven. Pansa zou de afgevloeide werknemers hebben meegedeeld te wachten op wat tegoeden van de Suralco, om ze alsnog een afvloeiingsbedrag te geven. Het is niet duidelijk of de arbeiders die gisteren ontslagen zijn, ook met een uitkering naar huis zijn gestuurd.
Dagblad Suriname verneemt dat de juridisch adviseur van Suralco een maand terug de ontslagen arbeiders geïnformeerd heeft over de financiële afhandeling. Met Pansa is de afspraak dat de contractor het geld eerst stort voor de arbeiders, waarna de multinational het weer overmaakt voor Pansa. Uitdrukkelijk is aangegeven dat de koppelbaas geen belasting mag aftrekken van de uitkering, omdat de Suralco alle administratieve kosten op zich neemt.
De inkrimping was reeds in april dit jaar door de Suralco aangekondigd. Vanwege dalende afzetten is de bauxietproductie met een derde teruggebracht. Primo zegt dat AWO-voorzitter Murwin Leeflang nog in onderhandeling is met de Suralco om een afvloeiingspakket voor de ontslagen arbeiders te regelen. In 2008 had de bauxietmultinational ruim 200 overtollig arbeidskrachten ontslagen. De AWO wist voor deze ontslagen arbeiders een pakket medische verzekering en een afvloeiingsbedrag af te dwingen.

error: Kopiëren mag niet!