Edson Amoekoni wint eerste Sneldamtoernooi


Het eerste Sneldamtoernooi van de Surinaamse Dambond (SDB) werd zondag gehouden in de Congreshal. Er waren niet minder dan 54 deelnemers. Een aantal dat binnen het sneldammen wel het hoogst is geweest in de afgelopen jaren. Na 9 ronden werd dit eerste toernooi van het jaar gewonnen door Edson Amoekoni, pupil van damarbiter en jeugdtrainer Eric Ligeon. Amoekoni werd met 14 punten kampioen, gevolgd door Guno Burleson en Jerry Sadiek met 13 punten. Naast de gebruikelijk bekers aan de no 1, 2 en 3 werden ook geldprijzen gegeven aan de beste districtdammer, de beste dammer onder 21 en de beste dame. Deze waren respectievelijk de heer Verwey uit Coronie, Arief Salarbaks en Deborah Egers.
Opmerkelijk was dat de verenigingen zelf voor het dammateriaal moesten zorgen, aangezien de oud bestuursleden het materiaal van de Dambond nog niet hebben overgedragen aan het nieuw bestuur. Er waren 9 deelnemers van Coronie, dammers uit Domburg en vrijwel de gehele Surinaamse sneldamtop was aanwezig. De kampioen van 2011, Gaetano Nahar, kon zijn titel niet verdedigen aangezien hij voor studie in het buitenland vertoefd. Ook onze jeugd dames Deborah Egers, Sharishma Chotkan en Kathleen Wielzen waren van de partij. Aangezien de dammers van Victoria opmerkte dat de dammers uit Coronie problemen hadden met het gebruik van de damklok tijdens de wedstrijden schonken zij hun damvrienden uit het kokosdistrikt een damklok.
In zijn openingstoespraak gaf voorzitter Ro Levens aan blij te zijn met het feit dat er deelnemers zijn van alle verenigingen en ook uit de districten. Verder hoopte hij dat de overige damactiviteiten voor 2012 zonder stagnatie uitgevoerd kunnen worden en dat vanwege de PADCF meer duidelijk komt met betrekking tot het te organiseren Pan-Amerikaanse damkampioenschap later dit jaar. Met dit toernooi probeerde het bestuur enkele nieuwe spelregels m.b.t. het sneldammen te introduceren conform de nieuwe regels van de Werelddambond (FMJD). Dit stuitte echter op verzet van enkelen, onder aanvoering van Marcel Oostburg, die moeite hadden zich aan te passen aan deze veranderingen kort voor het toernooi, en zo werden de oude regels toch nog gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!