CBvS werkt aan versterking financieel-monetaire sector: 40 jonge economen als trainees aangetrokken

Een nauwkeurig uitgezet traject van samenwerking met de universiteit van Suriname en de hogere beroepsopleidingen en een bewuste keuze om nationaal kader te betrekken bij de nationale ontwikkeling, hebben erin geresulteerd dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op 1 oktober van start is gegaan met 40 jonge economen-in-training. Een open sollicitatieprocedure vanuit de bank leverde 90+ sollicitanten op en na een selectieprocedure kan de bank met trots een aanvang maken met de training van deze groep Surinamers.
 Dit initiatief om te investeren in ‘human capital’ voor de institutionele versterking van niet alleen de CBvS maar ook van de gehele financiële sector, is ingegeven door de president van de CBvS, Gillmore Hoefdraad. Met de “intake” van deze jonge economen in training, geeft de bankpresident invulling aan zijn motto dat er gezamenlijk gewerkt zal moeten worden aan het versterken van het menselijk kader omdat een kundig en sterk kader, een zeer belangrijke basis vormt voor een moderne, stabiele en rechtvaardige maatschappij. In zijn welkomstwoord gisteren tot deze jonge economen-in-training, wees de bankpresident hen op hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om Suriname welvarender en rechtvaardiger te helpen maken.
De governor van de CBvS wees de jonge Surinamers op de unieke kans geboden om middels een praktische training ter ondersteuning van beleidsvoorbereiding, – uitvoering en -monitoring van financieel-economische – en financieel-monetaire aangelegenheden, een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van duurzame sociaaleconomische groei en welvaart van Suriname. In dit kader werd aan deze jonge groep van economen-in-training meegegeven dat middels een attitude van werkzaamheid, leergierigheid, innovatief denken en multi-inzetbaarheid, invulling gegeven kan worden aan de verschillende aspecten van de taken en werkzaamheden van de financieel-economische sector in zijn algemeen en van de Centrale Bank van Suriname, in het bijzonder. Volgens de governor zal gerichte training in onder andere dataverzameling en dataverwerking voor macro-economische statistieken, betalingssysteemvraagstukken, interne – en externe rekeningenstelsels en ondersteunende diensten naar de financiële instituties en/of het toezichtwezen, ertoe moeten bijdragen dat er – langzaam maar zeker – een substantiële versterking kan plaatsvinden van de financieel-monetaire  en de economische sectoren van ons land.
De bankpresident benadrukte in zijn welkomsttoespraak tot de jonge economen dat te allen tijde voor ogen moet worden gehouden dat Suriname in een nieuw tijdperk is terechtgekomen. Een tijdperk waar – ondanks de turbulente mondiale financiële en  economische crises, alsmede voortdurende politieke spanningen in bepaalde continenten – ons land vooral  in financieel-economische aspecten, stabiele omstandigheden heeft ervaren. Gillmore Hoefdraad benadrukte evenwel dat bepaalde mondiale onzekerheden en wijzigende krachtverhoudingen, nog steeds de internationale – en regionale goederen en kapitaalmarkten beïnvloeden, welke ook van invloed zijn op de Surinaamse economie.
Naar de mening van de bankpresident staat de Surinaamse economie voor enorme uitdagingen waarvoor er een prudent macro-economisch – en gedegen sociaal beleid voor nodig is. Immers, ons land is een kleine economie met zeer open banden met het buitenland. Export vormt de belangrijkste drijver van economische groei vanwege het deviezen genererende karakter, de werkgelegenheid die wordt gecreëerd, en de “spin-off” naar de binnenlandse productie, dienstverlening,  consumptie en de importen. De governor wees erop dat ondanks de  hoge internationale prijzen voor onze grondstoffen, de CBvS tezamen met de regering en de financiële autoriteiten, tot taak heeft om met zijn allen te werken aan duurzame macro-economische stabiliteit, een gezonde financiële huishouding, diversificatie van de economie, aantrekken van investeringen en versterken van de lokale private sector. Vanuit het vorengestelde, zal – volgens Gillmore Hoefdraad – de CBvS derhalve in de komende periode inspanningen getroosten om te komen tot de Nationaal Spaar – & Stabilisatiefonds.
De governor gaf tevens aan dat de CBvS ook een gericht beleid voert om Suriname te kunnen propageren als een goed land voor investeringen. Behoud van de gezonde financiële huishouding is een randvoorwaarde om investeringen te kunnen aantrekken. De internationale positieve reacties op de ontwikkelingen in Suriname door  ‘s werelds drie “credit rating agencies”, geven uitdrukking van het vertrouwen in onze economie. Ook het door het IMF uitgebrachte gunstige rapportages over Suriname dienen als ondersteuning voor dit proces. Hij benadrukte dat het beleid van de CBvS verder gaat dan alleen macro-economische stabiliteit: “We helpen de regering meedenken over richting en inrichting van het investeringsbeleid en business environment. Naar de visie van de governor van de Centrale Bank kan de economie de dreigende schokken van buitenaf beter weerstaan als ze gediversifieerd is, een brede economische basis heeft waar welvaart wordt gecreëerd vanuit meerdere economische sectoren, er volwaardige werkgelegenheid is, de locale private sector sterk betrokken is en er weinig van buiten wordt geleend of alleen dan wanneer de terugbetaalcapaciteit solide blijkt. Volgens de governor is het binnen deze context waarom het garanderen van goed geschoold en breed inzetbaar nationaal kader, van essentieel belang wordt geacht voor de verdere ontwikkeling van Suriname.
Tenslotte onthulde governor Hoefdraad de oprichting van een nieuw financieel trainingscentrum voor Suriname, welke belangrijke impulsen zal geven aan de training en kadervorming voor alle geledingen van de financiële sector en voor overheidsdepartementen en – diensten. Dit wederom ingegeven vanuit het stellig geloof dat een goed geschoold en competent kader de basis vormt van een goed functionerende samenleving en welvarende Suriname. De governor merkt dit aan als een gift vanuit de Centrale Bank van Suriname aan de totale Surinaamse gemeenschap. Het ligt in de bedoeling om de SFC te vestigen in het voormalige Billiton Stafdorp.

error: Kopiëren mag niet!