Het dr-lid Samie Ramjiawan van Paramaribo, die begaan is met de noden van de bewoners van Weg naar Zee, meldt dat er nog steeds wordt gemobiliseerd voor een protest tegen de hoge benzineprijzen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling om een protestmars te houden op 27 september. Hieraan zouden landbouwers en huishoudens meedoen die een hoge tol moeten betalen als gevolg van de hoge benzineprijzen. De bewoners moeten veel neertellen om drinkwater in huis te hebben. De groentetelers moeten dure brandstof aanschaffen om de gewassen nat te maken. Een mevrouw heeft recent SRD 300 moeten neertellen voor drinkwater. Afgelopen weekeinde had een delegatie een bezoek gebracht aan het rijstdistrict Nickerie. Daar is er gesproken met onder andere actoren die in de rijstsector actief zijn. De hoge benzineprijzen nekken de boeren ook in het rijstdistrict. Staande de meeting meldden zich enkele bushouders aan. Zij gaven te kennen dat ook hun bedrijven te lijden hebben van de hoge pompprijzen. De meeste personen zijn geen voorstander van een protestmars. Zij willen graag dat hun organisaties opkomen voor hun noden. Pas als de overkoepelende organisaties alle wegen hebben bewandeld en niets kunnen bewerkstelligen, zullen andere opties worden bekeken.
Zowel boeren als bushouders vonden dat ‘de grote heren’ niet aanwezig waren en dat zij niet bereid zijn om voor hun te strijden. Er is voorgesteld om de mobilisatie op te voeren en de regering modus operandi aan te bieden. De aanwezigen hebben geklaagd dat de burgervader van het district Nickerie elk weekeinde afreist naar Wanica. Zij keuren dit af en vragen ingrijpen van hoger hand. ‘Ook de dc moet bezuinigen’, vinden de Nickerianen. De aanwezigen waren van oordeel dat een ieder offers moet opbrengen. Zondagavond werd de meeting abrupt afgebroken in Nickerie. Er was namelijk brand uitgebroken in een woning naast die van een bushouder.
Ook vanuit de vakbondswereld is er aandacht voor het protest tegen de hoge benzineprijs. In dat kader zal de mobilisatiekaravaan aankloppen bij andere werknemersvertegenwoordigers. Het districtsraadslid en verschillende groeperingen vinden dat de regering zich niet houdt aan haar belofte. ‘Immers, de president die voorzitter is van de NDP had zich sterk gemaakt voor het afschaffen van de government take. In het verleden was er geprotesteerd. Na de verkiezingen van 25 mei 2010 hebben er grote borden gestaan langs de Benjaminstraat nabij het partijcentrum met het opschrift: “Wat wij zeggen, doen wij ook”.’
Er zijn ook veel reacties ontvangen vanuit het buitenland. De meest mensen hebben aangegeven dat zij tijdens hun verblijf in Suriname, veel meer moeten neertellen dan vroeger. Opmerkelijk was de reactie van een Franse die frequent afreist naar Guyana. Zij reisde af van Toulouse (Frankrijk) naar Georgetown. De route Albina-Nieuw Nickerie is behalve een riskante, ook een dure vindt de dame. Zij is medewerkster van de raketlanceerbasis te Kourou en tewerkgesteld op het hoofdkwartier in Toulouse. Zij heeft zich voorgenomen om één keer gebruik te maken van de doorvoerroute.
Alle blikken zijn thans gericht op het staatshoofd. Hopelijk zal hij wat zeggen in zijn jaarrede met betrekking tot de government take. Het staat buiten kijf dat de overheid afhankelijk is van de government take, maar de productie – en dienstverlenende sectoren mogen niet onder elke verhoging lijden. De verschillende actoren hebben voorgesteld om geen ruchtbaarheid te geven aan de mobilisatie. ‘De meeste mensen verlenen diensten aan de overheid en wensen geen rancuneuze maatregelen tegen zich. Anderen hebben schulden en vragen om rekening te houden met hun situatie. Wanneer alle neuzen in één richting wijzen en de situatie verergert, hebben zij dan alle reden om op straat te komen.’
Voor reacties: [email protected]