‘Slechte maïsoogsten in de Verenigde Staten en Europa, als gevolg van extreme droogte, zijn de oorzaak van een stijging van de lokale prijzen van veevoer. Behalve de misoogst is het gebruik van maïs voor de biodieselindustrie er ook de oorzaak van dat er steeds minder maïs beschikbaar is voor de productie van veevoer’, zegt Julio Bikharie, directeur van Vesu. De prijzen van maïs en soja, de belangrijkste grondstoffen voor veevoer, zijn vanwege deze tegenvallers drastisch verhoogd op de internationale markt. Bikharie zegt dat door deze stijging de prijzen van het lokale product zullen worden aangepast. Die verhoging gaat in per 24 september. Kuikenvoer ondergaat een verhoging van tussen de SRD 4 en SRD 6, terwijl de veevoerprijzen voor slacht- en legkippen een stijging kennen van tussen de SRD 2 en SRD 3. Bikharie weet dat ook tarwe, een substituut voor de grondsof maïs, in prijs gestegen is.
Tarwe wordt net als maïs gebruikt voor de productie van biodiesel . Het is niet onwaarschijnlijk dat de prijsstijging zal doorwerken bij de kippenkwekerijen. Dat zou betekenen dat ook de consumentenprijs van kip en kipgerelateerde producten een aanpassing zal ondergaan.
Bikharie is van mening dat de lokale productie van grondstoffen voor de veevoerindustrie gestimuleerd moet worden. Er wordt te weinig voederrijst geplant. De rassoort die nodig is voor de teelt van voederrijst is bekend bij Adron. Het is jammer dat die mogelijkheid niet benut wordt om de lokale markt te voorzien, waardoor de afhankelijkheid van het buitenland ook minder wordt.