EBS moet klant centraal stellen

Het land Suriname dreigt een richting op te gaan waarbij het door buitenlandse privé waarnemers getypeerd zal worden als een Zuid-Amerikaans land uit de jaren ’60 land waar de elektriciteit elk moment kan uitvallen. Stroomuitval loert in Suriname om de hoek. Het DNA-lid Gajadien heeft hieromtrent ook geklaagd. Het lijkt erop alsof bepaalde buurten vaker het slachtoffer worden dan andere buurten. Een nieuw fenomeen bij de dienstverlening door de EBS is dat de elektriciteitstoevoer niet compleet uitvalt, maar verminderd aanwezig is. Dus de helft van een woning heeft stroom en de andere helft niet. Een deel van de lampen in deze situatie gaat dan flikkeren. Er zijn stroomonderbrekingen elke dag in Suriname. ‘De EBS maakt bekend dat vanwege onderhoudswerkzaamheden de navolgende gebieden …’ is een aankondiging die elke dag te horen is via de radio. Aan de ene kant is dat goed dat de bevolking geïnformeerd wordt en zich daarop kan inspelen. Aan de andere kant is er de vraag of dat elke dag niet abnormaal is. Voorts is het ook frappant dat ondanks de ontelbare onderhoudswerkzaamheden het netwerk schijnbaar niet vooruit gaat, niet verbeterd wordt. Voor de abrupte en binnen zeer korte tijd uit te voeren uitschakelingen, kan de EBS gebruik maken van een sms-alert waarbij de reden en duur van de uitschakeling tijdig aan de klant kunnen worden doorgespeeld.
De klachten over de EBS zijn wijdverbreid. Zo wordt alom geklaagd dat de EBS geen consequenties verbindt aan zijn wanprestaties, maar geen grappen maakt wanneer het gaat om zijn klanten. Daarmee wordt onverbiddelijk opgetreden. De EBS heeft voorlopig wat de dienstverlening naar de klanten betreft een monopoliepositie die kennelijk niet door wetgeving in stand wordt gehouden. Theoretisch is het dus mogelijk dat er concurrenten bijkomen. Dit zal niet gemakkelijk gaan omdat er geen radicale toenames van energiegebruik op stapel liggen. Er is geen uitgebreide industrialisatie in de planning. Maar op termijn moet nagegaan worden hoeveel rek er in het systeem zit.
Wat is de oorzaak van de zeer frequente uitvallen van stroom, in sommige buurten meer en in andere minder? Het kan liggen aan omstandigheden waar de gemiddelde burger het niet zal gaan zoeken. Uit regionale ervaringen en onderzoeken blijkt dat het probleem van EBS een productiviteitsprobleem zou kunnen zijn. Dat betekent dat het bedrijf geen verspilling kan voorkomen. Dat betekent dus dat gezet naast de output van het bedrijf, er teveel energie besteed wordt of beter gezegd beschikbaar is om het product te leveren. Daarbovenop is doorslaggevend de kwaliteit en het tempo die de ingezette werknemers genereren. EBS-werknemers hebben een gewoonte om sommige problemen op de lange baan te schuiven en heel slecht te reageren met klanten die met het bepaalde ongerief zitten. Een voorbeeld is straatverlichting. Werknemers van het bedrijf doen er maanden over om uitgevallen straatlampen te vervangen. De wijze waarop men werkt ontstaat de indruk niet dat het gaat om gemotiveerde werkers. De klantsatisfactie is laag, maar staat het in verband met de werknemerssatisfactie? Hoe staat het gesteld met de werknemerssatisfactie? EBS staat bekend als een bedrijf met redelijke tot zeer hoge lonen. Geldt dat voor iedereen? Nu is bekend dat loon niet het enige aspect is dat de werknemerssatisfactie bepaalt. Beweerd wordt dat de EBS in toenemende mate contractors inzet voor de werkzaamheden. Het aantal personeel echt in dienst van EBS zou afnemen. Dit kan een grote verklaring zijn voor de afgenomen dienstverlening bij EBS. Het is algemeen bekend dat ontevreden werknemers minder presteren en knagen aan de kwaliteit en uiteindelijk het imago van bedrijven. Contractors zijn over het algemeen ontevreden werknemers, omdat ze een stuk zekerheid ontberen. Ze vallen immers niet onder het cao-personeel. Zij zijn dus wel in het bedrijf, maar eigenlijk niet. Zij zijn de stiefkinderen onder de werkers die de dienstverlening van EBS in stand houden. En uiteindelijk is iedereen de stiefmoederlijke behandeling vroeg of laat beu. Hoe meer contractors de zaak bij EBS in stand zullen houden, hoe meer de klanten het te verduren zullen hebben. Meer zekerheid voor de werkers zal bewijzen dat de dienstverlening en de kwaliteit van het bedrijf vooruit gaan. Het zal niet meer voorkomen dat werknemers langskomen, het probleem aanschouwen, maar het niet oplossen, tenzij de klant bereid is voor een tegenprestatie.
De EBS gaat niet door als een hightech bedrijf dat topkwaliteit dienstverlening kent. Het is een bedrijf waar veel hapert, onder meer door de politieke regelarij. Het kan blijken dat de lonen van het eerste lijn en tweede lijn management te hoog liggen. De vp had aangekondigd dat hij de lonen van alle staatsbedrijven kenbaar zou maken en openbaarheid van bestuur zou creëren op dit stuk. De belofte is enkele keren herhaald, maar de vp heeft het nagelaten om woord te houden.
De boeg moet omgegooid worden door de aandeelhouders bij EBS. Het beleid moet zodanig zijn dat men de klant niet meer laat bedelen. Men moet de klant niet meer bedonderen met knipperende straten en black-outs op de minst onverwachte momenten. Elke onaangekondigde stroomuitval kost de burger geld. Het bedrijf moet zich een attitude eigen maken om de burgers te compenseren voor de bedorven goederen en kapotte apparatuur die ontstaan door zijn wanprestaties. Dan zal men voelen hoe duur de stroomonderbrekingen zijn. De EBS moet zich heroriënteren en een nieuwe visie, missie en strategie ontwikkelen waarin de klant en niet het management centraal staat. Op dat moment ontstaat er hoop voor de burgerij waaronder het bedrijfsleven.

error: Kopiëren mag niet!