‘Sinds ik me kan heugen, is er een geharrewar geweest over de opkoopprijs van padie. De Staat is niet de instantie die prijzen moet gaan vaststellen’, geeft het NDP-assembleelid Rachied Doekhie desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen. Reeds geruime tijd is er onduidelijkheid bij de rijstboeren en de opkopers over de opkoopprijs. Volgens een berekening van de rijstboeren komt de prijs van een baal natte padie te liggen boven SRD 80. De opkopers denken hier totaal anders over. Zij stellen dat ze grote overschotten padie in hun schuur hebben liggen. Op grond hiervan zijn zij slechts bereid om SRD 60.50 te betalen. De opkoopprijs van SRD 80 en daarboven zou niet rendabel zijn.
Doekhie benadrukt dat de rijstsector geliberaliseerd is. Er is een open markt waar de aspecten vraag en aanbod van invloed zijn op de prijzen. ‘En wij kunnen de opkopers ook niet verplichten om een bepaald bedrag te betalen.’ Volgens Doekhie heeft de Staat geen berekening gemaakt hoeveel een baal padie zou moeten kosten. ‘De rijstboer zou in feite de persoon moeten zijn die het meest eruit haalt, maar dat is jammer genoeg nooit gebeurd’, betreurt het assembleelid het. Integendeel zijn de rijstboeren afhankelijk van de opkopers. Doekhie waarschuwt ervoor dat indien de opkopers de opkoopprijs van padie opgelegd krijgen en op hun beurt geen padie meer opkopen, de rijstboeren ten dode zijn opgeschreven.
Zo opperde een rijstmagnaat dat de Staat de rijst zou moeten opkopen tegen een hogere prijs en deze vervolgens goedkoper wederverkopen aan de winkeliers. Op deze wijze zou de sector indirect gesubsidieerd kunnen worden. ‘Dit systeem is beslist niet haalbaar’, meent Doekhie. De lokale markt is al verzadigd met rijst die door de opkopers wordt gebracht. ‘We kunnen onze rijst niet eens kwijt op de lokale markt.’ Volgens de politicus moeten de rijstboeren trachten een hoger rendement te halen uit de lagere kostprijs die hen aangeboden wordt. Maar volgens de boer is dit model onrealistisch en zeker niet haalbaar.
Asha Gajadien-Bhagwat