‘Ik heb nog geen commentaar’, was de eerste reactie van de oud-directeur van Staatsolie Maatschappij Suriname NV, Eddy Jharap, tegenover Dagblad Suriname. Het ging om een reactie op de op handen zijnde privatisering van het bedrijf, waar hij jarenlang leiding aan heeft gegeven. Hij zou graag eerst willen weten wat deze privatisering precies inhoudt en wat de motieven zijn geweest om tot een eventuele privatisering over te gaan. Ook is het belangrijk te weten hoeveel procent opengegooid zal worden en aan wie de aandelen verkocht zullen worden.
Geoloog Jharap heeft een enorme bijdrage geleverd aan het succes van Staatsolie. Hij heeft 25 jaren als algemeen directeur gefungeerd. Jharap is de eerste werknemer, eerste directeur van het bedrijf en de eerste jubilaris met 25 dienstjaren Voor zijn diensten is hij geridderd tot drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Hij werd in 2006 opgevolgd door Marc Waaldijk.
Er is een privatisering van Surinames trots Staatsolie op komst. Het ligt in de planning om 20% van de aandelen ten verkoop aan te bieden. Binnenkort vindt de installatie van een commissie plaats welke zich moet buigen over de voorbereiding hiervan. Tijdens de regeerperiode van voormalig president Jules Wijdenbosch (1996-2000) had men getracht Staatsolie in zijn geheel ten verkoop aan te bieden aan een buitenlandse maatschappij. Deze verkoop werd gestuit door verzet van de vakbond en de Surinaamse bevolking. In deze periode zat Jharap aan als algemeen directeur.
De Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname, de Swos, heeft zich positief uitgelaten over de op handen zijnde privatisering. De bond juicht de privatisering toe. De bond is namelijk ook geïnteresseerd en zou ook graag aandelen willen opkopen. Zij wil graag ook deel uitmaken van Staatsolie en dat kan door aandelen in je bezit te hebben. Intussen hebben de Nieuw Front-fractie en de BEP een brief gericht aan de president, waarin ze om opheldering vragen over de op handen zijnde privatisering.
Asha Gajadien-Bhagwat