De afgelopen dagen is het internationale nieuws zowat overheerst door de beursgang van Facebook. De beursgang levert Facebook maximaal 18,4 miljard US dollar op, het hoogste bedrag ooit voor een internetbedrijf. Hierdoor komt de totale waarde van Facebook Inc. op 104 miljard US dollar. Ook in Suriname heeft de Facebook-hype haar intrede gedaan. Er zijn inmiddels duizenden Surinamers die gebruik maken van dit platform om in contact te staan met familie, vrienden, kennissen, zakenrelaties en commerciële doelgroepen.
Dhiradj Soekhai, ICT-ondernemer (Caribbean IT Solutions), geeft aan dat middels Facebook een andere dimensie is toegevoegd aan het begrip ‘marketing’. ‘We hebben gezien hoe wereldwijd bedrijven voordeel hebben gehaald uit het netwerk bestaande uit meer dan 800 miljoen mensen. Social media marketing was er al een tijdje, maar Facebook is uitgegroeid tot hét aangewezen platform voor social media marketing.’
Soekhai geeft aan dat er ruim 88.000 Surinamers actief lid zijn van Facebook. ‘Dat betekent dat je toegang hebt tot 88.000 Surinamers om je product of dienst te marketen. Facebook biedt daarnaast diverse targeting-mogelijkheden, waardoor jijzelf kan bepalen aan wie en hoe je een product wil marketen. Je kunt je doelgroep selecteren op basis van geografische of demografische factoren. Maar ook op interesses en een heleboel andere criteria.’ De ondernemer haalt als voorbeeld aan dat men kan kiezen om een specifieke auto-advertentie vaker te tonen aan jongeren die hun 18de jaardag naderen of een advertentie bestemd alleen voor Nickerianen. Andere voordelen zijn dat ‘FB-marketing’ veel persoonlijker is en vrij laag is in kosten.
Volgens Soekhai worden steeds meer Surinaamse bedrijven bewust van de vele voordelen van social media marketing. Zelf biedt zijn bedrijf social marketing-diensten aan en merkt hij binnen de eigen klantengroep steeds meer vraag naar social media-diensten.
Soekhai geeft aan dat er veel meer gehaald kan worden uit het internet. Alleen is er in Suriname volgens hem nog een hele internet-revolutie nodig om te profiteren van de vele voordelen. ‘Beginnend bij het landelijk toegangkelijk en betaalbaar maken van snelle internet tot het promoten van online betalingsverkeer. Vergeleken met de regio is het nog vrij duur voor de snelheid waarvoor er wordt betaald in Suriname. Er zijn al heel veel jongeren die ik spreek, die bruisen van ideeën, maar als de randvoorwaarden er niet of matig aanwezig zijn, kunnen die niet ten uitvoer gebracht worden’, meent Soekhai.
U kunt hier verder lezen over Social Media in Suriname