“President Desi Bouterse kan niet in het buitenland gearresteerd worden. Het presidentschap biedt hem die internationale bescherming.†Dit zei prof. mr. M. Wladimiroff gisteren in Amsterdam. Hij is specialist op het gebied van internationaal strafrecht. “Een levenslang presidentschap betekent ook een levenslange bescherming tegen die internationale arrestatieâ€, zei de specialist. “Bouterse kan als president wel in Suriname gearresteerd wordenâ€, meende hij. De vereniging Ons Suriname had een bijeenkomst georganiseerd. De aanwezigen konden live Twitter-berichten over het rechtsproces vanuit de rechtszaal te Boxel volgen. Slechts een kleine groep mensen was aanwezig. Er was wel veel mediabelangstelling voor deze bijeenkomst in Amsterdam, Nederland.
De zaal heeft met gemengde gevoelens gereageerd op het besluit van de krijgsraad om het strafproces op te schorten. Met veel belangstelling werden de Twitter-berichten van een journalist op groot scherm gevolgd. Ook de aanwezige Nederlandse media volgden die met grote spanning. De zaal werd stil toen de journalist Twitterde dat de krijgsraad meteen de  Amnestiewet zal toetsen. Blije gezichten waren er toen de Twitter binnenkwam dat de Amnestiewet naar het oordeel van de krijgsraad tegen de internationale rechtsregels is. Enige teleurstelling kwam toen het bericht binnenkwam dat de krijgsraad de zaak opschort. Die teleurstelling was ook te zien bij Natascha Adama die de bijeenkomst had georganiseerd. Ze had de mensen via de sociale media gemobiliseerd.
In Nederland is de Amnestiewet nog niet afgedaan. Vandaag vinden in Amsterdam twee bijeenkomsten plaats. In de Mozes en Aaronkerk is de jurist Gerard Spong de gastspreker. Verder organiseert het Surinaams Inspraakorgaan een dialoogbijeenkomst over de Amnestiewet.
Kieran AmersingÂ