Dankzij een jarenlange goede samenwerking tussen de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) en de firma Kirpalani kunnen landsdienaren sinds kort in aanmerking komen voor een bouwlening van minimaal SRD 20.000.  Met medewerking van de DSB worden deze bouwkredieten beschikbaar gesteld, zegt CLO-secretaris generaal Dorethy Telting aan Dagblad Suriname. De lening wordt verstrekt tegen een lage rente van 0,5 % per maand en moet in minimaal 6 en maximaal 40 maanden worden afgelost, vermeldt Kirpalani op haar website. Geïnteresseerde landsdienaren dienen hun laatste loonslip, bankafschriften van de afgelopen drie maanden en hun ID-kaart te overleggen. Aanvragers moeten een inkomen hebben dat niet lager ligt dan SRD 300 per maand. De eerste screening geschiedt door de CLO en Kirpalani zelf, waarna de stukken voor verdere verificatie worden doorgestuurd naar de DSB. De bankinstelling bepaalt uiteindelijk of de landsdienaar in aanmerking komt voor een krediet.
Landsdienaren wier aanvragen zijn goedgekeurd, krijgen een kredietkaart van Kirpalani waarmee zij kunnen gaan shoppen. Telting zegt dat dit project eerder al succesvol was uitgevoerd. Duizenden landsdienaren hebben met zo een lening de inrichting van hun woning gefinancierd, de fundering van hun huis neergezet, renovatie, beschildering en verbouwing bekostigd en zelfs een volledige woning gebouwd. Dit was mede mogelijk door uitbreiding van deze kredietdienstverlening naar andere zenders zoals verf- en bouwmaterialenzaken. In 2007 werd dit dienstenpakket afgebouwd vanwege de toen heersende schaarste aan cement en steen. ‘Maar we hebben deze kredietenservice recent weer geactiveerd’, zegt Telting. Ze benadrukt dat deze service alleen bestemd is voor landsdienaren. De CLO heeft in de afgelopen jaren een aantal missers gehad in het systeem, waarbij personen niet hebben voldaan aan hun betalingsverplichting. Hierdoor is zij genoodzaakt geweest om deze dienst alleen toegankelijk te maken voor landsdienaren die lid zijn van hun bond. Dit om het risico voor de CLO te beperken. Telting legt uit dat de vakcentrale uiteindelijk de volledige verantwoordelijkheid draagt als het gaat om de aflossing bij de bank. De CLO heeft tot nog toe een goede relatie met de bank en wil het ook zo houden, maakt de secretaris-generaal duidelijk.
De CLO startte begin jaren negentig de samenwerking met Kirpalani, waarbij er in de afgelopen jaren verschillende kredietpakketten zijn aangeboden aan de landsdienaren. Telting noemt de kredieten voor de aanschaf van schoolbenodigdheden en vervoersmiddelen. Het laatste was mogelijk door een uitbreiding van het kredietdienstensysteem met een aantal autohandelaren. CLO begon al in 1998 met het experiment voor de bouwlening, waarbij aan leerkrachten ‘white goods’ kredieten zijn verstrekt voor de aanschaf van luxe goederen voor de woninginrichting. Na afronding van deze pilot werden deze kredieten ook beschikbaar gesteld voor de overige groepen landsdienaren, vervolgt de CLO-topper. De bouwlening is in de eerste fase succesvol geweest. De woningen die zijn verrezen op het CLO-project te Kasabaholo zijn daar een goed voorbeeld van. Daar zijn er ministens 4 woningen geheel opgezet met deze bouwlening. Landsdienaren hebben op die manier de arbeidskosten kunnen drukken en goedkoop weten te bouwen.