DNA behandelt wet over belaging

In de relatiesfeer komt het vaak voor dat partners het niet kunnen verkroppen dat de relatie erop zit. Het gevolg is ongewenste pogingen om contact te krijgen, de vrees daartoe of zelfs het inbreuk maken in de privé sfeer (privacy) van de andere partij. Mede hiertoe zal DNA vandaag in behandeling nemen de “Wet strafbaarstelling belaging”. De wet heeft de bedoeling om het in een heel vroeg stadium ingrijpen van het OM en de politie mogelijk te maken, voordat zaken escaleren en er strafbare feiten worden gepleegd. Het recht op de persoonlijke levenssfeer wordt in de grondwet gegarandeerd in de artikelen 16, 17 en 18. Ook het door Suriname geratificeerde Vrouwenrechtenverdrag van de VN (Cedaw) heeft het over de bescherming tegen inbreuk op het recht van de persoonlijke levenssfeer.

 Preventieve bewegingsvrijheid

Met de wetswijziging wordt een artikel 345b in het Wetboek van Strafrecht geïntroduceerd dat belaging strafbaar stelt. Dit strafbare feit wordt een klachtdelict, dus alleen vervolgbaar na een klacht van de benadeelde. Al dan niet in aanloop naar deze klacht, kan een persoon (slachtoffer) schriftelijk een verzoek doen dat tegen iemand die lastig zal kunnen doen, ‘preventieve bewegingsvrijheid’ en ‘communicatie beperkende maatregelen’ worden opgelegd door de vervolgingsambtenaren. Het verzoek wordt gedaan en ingewilligd als er een ‘gegronde vrees’ bestaat dat de belager inderdaad zal gaan ‘belagen’. De preventieve maatregel houdt dus o.a. in dat aan de persoon die als (potentiële) belager wordt aangemerkt een verbod wordt opgelegd op zich in dezelfde ruimten te begeven waarin de verzoeker (slachtoffer) zich bevindt of zal bevinden. Het verbod kan ook inhouden dat een verbod wordt opgelegd om zich buiten een bepaalde afstand van die verzoeker (slachtoffer) op te houden.

 Communicatie beperkende maatregelen

De  communicatie beperkende maatregelen waarnaar ook door de verzoeker (slachtoffer) kan worden verzocht, houden in een verbod opgelegd aan de belager om middels briefwisseling contact te zoeken met het slachtoffer. Ook kan verboden worden om telefonisch of via de computer, internet, fax of andere gegevensdragers contact te zoeken. De duur van de preventieve maatregel kan 30 dagen zijn, op te leggen door de vervolgingsambtenaar en kan nog eens met 30 dagen worden verlengd.

Deze preventieve maatregelen worden namens de pg onmiddellijk aan de potentiële belager medegedeeld. De ruimten, afstanden en de duur van de maatregelen worden hierbij medegedeeld. In deze fase is de potentiële belager dan nog geen verdachte, maar wordt voorkomen, in het belang van de andere partij en van hem, dat hij verdachte wordt dan wel een strafbaar feit begaat.

 Het strafbare feit ‘belaging’

Indien preventie niet lukt of geen preventieverzoek is gedaan, kan het noodzakelijk zijn dat het OM op een bepaald moment tot vervolging overgaat, wanneer voldaan wordt aan de elementen van het nieuw in te voeren artikel 345b in het Wetboek van Strafrecht en een klacht wordt gedaan bij de politie. Dus wanneer het strafbare feit echt wordt gepleegd. Belaging houdt in het inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van iemand anders. Dit moet stelselmatig gebeuren, dus een telefoontje is nog niet genoeg voor strafbaarheid. Verder moet het oogmerk aanwezig zijn om de belaagde persoon te dwingen iets te doen, om iets niet te doen of  om iets te dulden of om bang te maken. De straf die voorgesteld wordt in dit nieuwe artikel is maximaal 4 jaar of een geldboete van SRD 50.000. De straf wordt verdubbeld (maximaal 8 jaar en SRD 100.000) als het misdrijf gepleegd wordt door twee of meer personen. De straf is ook dubbel als het slachtoffer een minderjarige is of als het slachtoffer als gevolg van het belagen zwaar lichamelijk letsel oploopt. Belaging is een klachtdelict; voor rechtmatige rechtsvervolging is een klacht van de belaagde noodzakelijk. Deze conceptwet is heel relevant en belangrijk om opgenomen te worden in het Wetboek van Strafrecht. Met name in de relatiesfeer, maar ook anderszins zoals bij de ziekelijke pedofilie, doet de situatie van hevige emoties zich voor. Slachtoffers en belagers worden in de wet beschermd en men begint met preventie. Als het niet lukt of als de  belaagde geen preventie heeft verzocht, zal het OM na een klacht overgaan tot vervolging en al de rechter vonnis vellen.

error: Kopiëren mag niet!