In de periode van 30 maart tot en met 1 april wordt in Lucky Twins een nascholing voor huisartsen gehouden. Volgens huisarts Wouter van Kempen is het een kamergrote nascholing, niet alleen voor huisartsen, maar ook interessant voor alle artsen in Suriname. Hetzelfde geldt ook voor psychologen en maatschappelijke werkers en fysiotherapeuten zelfs. Het is een nascholing die voor de zesde keer wordt georganiseerd in Suriname. Er worden allerlei onderwerpen, die interessant zijn voor Surinaamse artsen als Nederlandse artsen, behandeld. Er komen ook zo een 20 tot 25 Nederlandse huisartsen naar Suriname voor de nascholing.
Nascholing is voor iedere vakman van belang. “Je moet je vak bijhouden.” Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen. Soms zijn er onderwerpen die onderbelicht zijn. Het leuke van de nascholing volgens Van Kempen is dat niet Nederlanders naar Suriname komen om te vertellen hoe het moet, maar dat juist de Surinaamse artsen mogen vertellen hoe het in Suriname toegaat en hoe zij omgaan met de problemen.
De gezondheidssituatie van Suriname verschilt behoorlijk met die van Nederland. Ten eerste is er een groot verschil tussen arme en rijke mensen. De verzekeringsmaatschappijen dekken niet alles. Er zijn veel onverzekerden en on- en minvermogenden trekken vaker aan het kortste eind. De kwaliteit van de gezondheidszorg is volgens de huisarts nog steeds een heikel punt. Hij weet dat de mensen doen wat zij kunnen, maar de beperkingen zijn duidelijk zichtbaar.
Het systeem in Suriname is anders dan in Nederland. De huisarts hier is ook iemand die heel vaak moet doorverwijzen. Dat verwacht de patiënt ook heel graag van de huisarts. Zij willen graag naar de specialist, die op hun beurt de patiënt te lang vasthoudt. Van Kempen gelooft dat Surinamers meer vertrouwen hebben in de specialist dan de huisarts. Dat moet nu wel veranderen, meent hij. Daarom is een van de thema’s die dan op de nascholing aan de orde komen specialisatie tot huisarts, zodat de huisarts wat meer niveau krijgt. Een ander belangrijk onderwerp dat aan de orde zal komen, is huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze onderwerpen zijn in 2009 bijgevoegd aan de tal van onderwerpen van de nascholing en zal weer worden herhaald tijdens deze sessie, omdat het een heel ernstig probleem is in Suriname. Verder zal ook het onderwerp hulp op afstand belicht worden. Vaak is het zo dat de posten van de Medische Zending bemand worden door de gezondheidswerkers. De artsen komen wel eens langs, maar niet frequent. Tegenwoordig kan vanuit diep het binnenland berichten doorgezonden worden naar de specialisten. Hierdoor kan de patiënt toch goed behandeld worden in het binnenland. De huisarts zegt het afgelopen jaar experimenten te hebben gedaan en het is hem gelukt om vanuit Ladwani, Drie Tabbetje en Stoelmanseiland patiënten op deze manier te behandelen. De randvoorwaarden zijn dus wel aanwezig.
De nascholing wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en de huisartsenopleiding. De nascholing bestaat uit heel veel workshops. De organisatie ligt in handen van huisarts Van Kempen, een club van huisartsen uit Nederland, de Vereniging van Medici in Suriname en Spagos.