Op 22 maart wordt wereldwijd Wereldwaterdag herdacht:Â een dag die door de VN in het leven is geroepen om de aandacht te vestigen op de wereldwijde waterproblematiek. Van de totale wereldbevolking heeft 11 % geen veilig water om te drinken en hierdoor sterven, in combinatie met slechte sanitaire voorzieningen, elke dag 4.000 kinderen. Bijna een miljard mensen heeft geen toegang tot schoon water.
Het thema van Wereldwaterdag 2012 is water- en voedselzekerheid. Voedsel en water zijn essentieel om te overleven. De toegang tot voldoende en voedzaam voedsel, maar ook veilig, bereikbaar en betaalbaar water zijn fundamentele rechten van de mens. Maar voor veel mensen is dit nog steeds een onvervulde belofte. Wereldwijd maken naar schatting 2,6 miljard mensen geen gebruik van verbeterde sanitaire voorzieningen (WHO, Unicef, 2010) en ongeveer 925 miljoen mensen zijn chronisch ondervoed (FAO, 2010).
Gebrek aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen hebben een negatief effect op de toegang tot goede voeding en voedselzekerheid. Open riolen, slechte sanitaire voorzieningen en zwerfafval zijn de oorzaak van verontreinigd voedsel in vele gemeenschappen in Afrika. Tegelijkertijd leiden onveilig drinkwater en slechte hygiëne vaak tot toename van diarree, waardoor de inspanningen ter verbetering van voeding minder effectief zijn. Tenzij dringende en gecoördineerde actie wordt ondernomen, zal de situatie waarschijnlijk de komende jaren alleen maar verergeren vanwege het feit dat de bevolking steeds toeneemt en waterbronnen steeds schaarser worden. Toegang tot voedzaam eten en schoon water is essentieel voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van iedereen, in het bijzonder zwangere vrouwen en kinderen. Niet alleen is water nodig om in leven te blijven, maar ook goede voeding is essentieel om een optimale gezondheid te garanderen.
Suriname is, in vergelijking met vele andere landen, gezegend met goede drinkwaterbronnen. Waarvoor wij moeten zorgen, is om het goede drinkwater dat van de diepte komt en veilig is naar de mensen te brengen. Naar zeggen van geoloog Eddy Monsels moeten er hiervoor bepaalde voorzieningen worden getroffen. Volgens Monsels zijn wij in Suriname op de goede weg. Maar het is nog niet wat het wezen moet, omdat niet een ieder nog over goed en gezond water kan beschikken.
Water dat uit de diepte wordt gehaald, is veilig. Wij pompen ons drinkwater in Paramaribo vanuit een diepte van 160 meter. Verder naar het binnenland komt het water vanaf het zuiden van de lijn van Albina naar de Wonotobo uit maximaal 30 meter diepte. Het risico daar is evenwel dat het water vervuild raakt. Het ongecontroleerd kwikgebruik bij de goudwinning baart ons ook ernstig zorgen. Het water uit het binnenland is mede hierdoor zeker onveilig en er moeten dringend maatregelen getroffen worden, vindt Monsels. Zijn advies is om geen oppervlaktewater te drinken. De conclusie is dat het water uit het noorden vrij veilig is, terwijl dat van het zuiden bijna een constant risico met zich meebrengt als gevolg van de goudwinning.
Monsels merkt ook op dat de watervoorziening in ons land naar de huishoudens toe heel goedkoop is. De gebruikers vinden het vaker dan ook niet erg dat er met ons zuivere water zoveel gemorst wordt. Dit heeft tot gevolg dat de Surinaamse Waterleidingmaatschappij in financiële problemen komt. Het bedrijf mag vanwege de politiek geen tarieven doorberekenen om het bedrijf staande te houden. De geoloog meent dat wij ook een prijs mogen betalen om het bedrijf dat ons voorziet van het noodzakelijke water draaiende te houden.