‘We zijn onaangenaam verrast, in feite overvallen door het initiatief van enkele assembleeleden. Dit initiatief is er niet, zoals in de pers wordt aangegeven, om orde te brengen en om ons allen een goed rechtsgevoel te geven. Nee, dit initiatief is er om weer na een periode van rust en orde, na een periode van vertrouwen in de rechtstaat, dit alles terug te brengen naar nul.’ Woorden van een zeer verontwaardigde voorzitter van de Stichting 08 december 1982, Sunil Oemrawsingh. De assembleeleden Ricardo Panka, Ronny Tamsiran, Andre Misiekaba, Anton Paal, Melvin Bouva en Rachied Doekhie hebben maandag een initiatiefvoorstel ingediend ter zake wijziging van de Amnestiewet 1989 (S.B. 1992 no. 68). ‘We zijn nu ruim vier jaren bezig om gerechtigheid te vinden en te zoeken. We zijn nu in een traject beland van requisitoir en pleidooi, dus bijna de eindfase.
Volgens Oemrawsingh hebben zij als nabestaanden altijd aangegeven niet uit te zijn op vergelding. ‘Het enige dat wij en met ons de gemeenschap wil weten, is hoe zijn onze geliefden vermoord. Hiermee zouden wij alvast een stukje geestelijke rust bereiken en we zouden ook ons rechtsgevoel bevredigd zien.’ Oemrawsingh zegt dat dezelfde Nationale Assemblee, alwaar het initiatiefvoorstel is ingediend, altijd heeft verkondigd dat zaken die bij de rechter liggen niet besproken worden in het parlement. Met het initiatief wil men direct de rechtsgang dwarsbomen. ‘De Amnestiewet is niet een wet om ons allemaal in Suriname het gevoel te geven en de beleving te hebben dat wij vredig met elkaar om kunnen. Het vormt juist een obstakel voor de rechtsgang en beleving van de rechtstaat in Suriname.’
De Stichting 8 december 1982 zal alles wat in haar vermogen ligt, doen om tegen de beoogde wijziging, die straffeloosheid zal bevorderen, te protesteren en zal blijven streven naar gerechtigheid. Hiervoor zal zij nationale en internationale juridische bijstand inroepen. Zij is dat verplicht naar de kinderen en geliefden van de vermoorden en de rechtsstaat Suriname.
Widjai Ganesh