BEP niet gekend in reshufflingsplan Bouterse/Ameerali

De Basispartij Eenheid in Broederschap  (BEP) is niet gekend in het reshuflingsplan van president Desi Bouterse. BEP-voorzitter Caprino Alendy zegt formeel niet op de hoogte te zijn  van enige verandering van het regeerkabinet. “Ik weet van niks. Niemand heeft mij wat hierover gezegd. Dat zou tot nog toe niet ter sprake zijn geweest in de coalitietop”, zegt Alendy.”
BEP-assembleelid Ronny Asabina bevestigt dat de partij officieel niets heeft gehoord. Abop-parlementariër Marinus Bee zegt dat zijn partijvoorzitter Ronnie Brunswijk nog in overleg is met de president over de reshuffling. Geruchten doen de ronde dat Abop/AC-minister Alice Amafo vervangen wordt. Bee zegt dat Brunswijk de partijstructuren formeel nog niets heeft medegedeeld over een eventuele kabinetswijziging. Zowel Bee als Asabina zeggen niet tegen vervangingen van ministers te zijn. Als de vervanging noodzakelijk is om een hogere output te halen uit het kabinet, dan moet het maar gebeuren. Echter zal dat moeten geschieden op basis van de juiste toetsingscriteria.
Over de mogelijke vervanging van Sozavo-minister Amafo zegt Bee dat deze bewindsvrouwe haar best doet en hij persoonlijk geen reden ziet om haar te vervangen. “Ik heb haar deze week gesproken en ze weet niets over enige vervanging.” Ook minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid zou op de schopstoel zitten. Ook hierover is Asabina zeer verbaasd. Hij vraagt zich af op grond van welke criteria dit zal gebeuren. Hij wijst erop dat het algemeen regeringsbeleid zelf ook vaag is over de doelen die zij wil halen. Er zijn ook geen duidelijk omschreven indicatoren op basis waarvan je zou kunnen weten of de vastgestelde beleidsdoelen wel of niet gehaald zijn. “Het is allemaal vaag, het ontbreekt aan transparantie en voorspelbaarheid in het beleid.”
Asabina vervolgt met te zeggen dat het niet halen van doelen niet altijd te wijten is aan een minister. “Als het apparaat waarmee je werkt niet alle steunpunten ‘in place’ heeft en hoewel je erom vraagt deze niet aan je gegeven wordt, kan je ook niet optimaal werken.” De gesprekken tussen president Bouterse en  de coalitietop worden vandaag voortgezet.
Dagblad Suriname verneemt van haar bronnen dat Eddy Jozefzoon de nieuwe minister van Onderwijs zal worden. Althans de 74-jarige Abop-topper is de voornaamste kandidaat om Raymond Sapoen te vervangen, die dan naar Sozavo moet gaan.

error: Kopiëren mag niet!