De government take op brandstof moet niet worden afgeschaft, maar de regering moet het bijstellen. De regering moet een maximumprijs voor brandstof bepalen. Indien de prijs door internationale omstandigheden deze overschrijdt, dan moeten we de government take verlagen, zodat de prijs niet omhoog gaat. De ruimte moet er zijn om te kunnen spelen met de government take. Dit zegt Ivan Graanoogst, chef presidentiële secretarie van het kabinet van de president. Op dit moment ligt de government take iets onder de SRD 2.
Graanoogst geeft aan dat de president en de regering zich ervan bewust zijn dat de verhoogde brandstofprijzen de koopkracht van de burgers omlaag brengen. ‘Stijgen de brandstofprijzen, dan gaan de prijzen in de winkels omhoog. De regering zal ervoor zorgen dat de brandstofprijs niet omhoog zal gaan. Dat kunnen we doen om de government take steeds bij te stellen’, zegt Graanoogst.
Het afschaffen van de government take kan absoluut niet gebeuren. ‘Deze heffing op olie is een van de belangrijkste inkomsten van de regering. Het is geen nieuwigheid of uitvinding van deze regering. Het is gangbaar in de wereld’, geeft de kabinetssecretaris aan. Verder geeft Graanoogst aan dat de regering ook moet werken om zaken onder controle te hebben bij verlaging van de brandstofprijzen. ‘Dan zie je niet dat winkels hun prijzen omlaag brengen.’
Volgens Graanoogst is de president momenteel drukdoende om te kijken hoe de prijzen van levensmiddelen omlaag te brengen. ‘De president zal zich terugtrekken om zich helemaal te concentreren op de verlaging van de prijzen van basisbehoeften. Hij is in gesprek met diverse actoren, waaronder het ministerie van Handel en Industrie. Monetaire stabiliteit is een ding, maar als het volk niet kan betalen voor voedingsmiddelen, dan moet de regering nagaan wat te doen om deze zaken bereikbaar te maken voor de bevolking.’
Graanoogst geeft aan dat de bevolking op verschillende manieren tegemoet gekomen kan worden. Onder andere kan de belastinggrens verhoogd worden met SRD 50 of SRD 100. De regering kan vaste prijzen bepalen voor basisproducten, zodat je bij voorbaat al weet hoeveel een goed kost. ‘We moeten meer handel drijven met landen in de regio, dan verre grote landen. Soms vind je hetzelfde product goedkoper in de regio. Met de vakbeweging en bedrijfsleven moeten de maatregelen besproken worden. Tenslotte moet het volk ook helpen om de prijzen onder controle te houden. Koop je product bij winkels die goedkoop verkopen’, zegt Graanoogst.