Strafzaken uitgesteld wegens ziekte rechter

De strafzaken van rechter Marie Mettendaf werden gisteren uitgesteld vanwege haar haperende gezondheidssituatie. Rechter Daniële Karamatali nam waar voor haar afwezige collega. Een van de zaken die op haar lijst stond, was een berovingszaak waarbij Gilliano P. (29), Mano E. (27) en Jurgen M. (28) terecht staan. Zij worden ervan verdacht een brute roofoverval te hebben gepleegd, waarbij een taxichauffeur van zijn voertuig en allerhande kostbare bezittingen is beroofd. De openbare aanklager Nirmala Maikoe had op de vorige zitting haar strafvoorstel gepresenteerd. Zij eiste tegen elk een gevangenisstraf van 7 jaar met aftrek.
Op 4 juli 2011 is het drietal in een taxi gestapt met de bedoeling de chauffeur te beroven. Van ene Irenzo N. had de verdachte Gilliano een wapen gehad. Met dat wapen hebben de verdachten de taxichauffeur bedreigd en op een beestachtige manier mishandeld. Dit gebeurde in de buurt van Sunny Point.
De taxichauffeur moest op zijn buik op de grond liggen. Zijn portemonnee werd uit zijn broekzak gehaald en daarna werd hij flink afgetakeld. Hierna waren de verdachten met het voertuig van de taxichauffeur weggereden. De politie werd tijdig ingeschakeld door een omstander. Het gelukte de sterke arm om de verdachten aan te houden.  Tijdens de aanhouding werd het wapen bij de verdachte Mano aangetroffen. Alle drie verdachten hebben het feit bekend. Echter ontkennen zij slagen te hebben toegebracht aan de taxichauffeur.
Het OM achtte beroving, mishandeling en het in het bezit hebben van een illegaal wapen bewezen tegen het drietal. De officier eiste tegen elk der verdachten een straf van 7 jaar met aftrek. En tegen Irenzo, die het wapen had verstrekt, werd een straf van 12 maanden, waarvan 7 voorwaardelijk met aftrek, geëist. Irenzo was niet betrokken bij de beroving. Het OM was de mening toegedaan dat de verdachten bewust hebben gehandeld. Indien zulks niet het geval zou zijn geweest, zouden zij niet gewapend de taxi instappen. Irenzo werd op 2 december op vrije voeten gesteld. Het OM heeft een straf tegen Irenzo gevorderd, welke gelijk is aan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht.
De advocaten Hedley Derby, Ellen Jordan en Guno Rijssel pleitten  hierna voor hun cliënten. Rechter Daniele Karamatali, die waarnam voor  rechter Marie Mettendaf, stelde deze zaak uit naar 9 maart. Op die dag krijgen de verdachten de mogelijkheid tot het laatste woord. Mogelijk velt rechter Mettendaf dan vonnis in de zaak. Het drietal blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!