In de grondwet staat opgenomen dat elke in De Nationale Assemblee vertegenwoordigde politieke partij aanspraak maakt op een zetel in de Staatsraad. Zo ook geldt dat het bedrijfsleven aanspraak maakt op 2 en dat ook de vakverenigingen aanspraak maken op 2 zetels. DOE zou daarom niet uitgesloten kunnen worden. Uitgaande hiervan zegt Harold Ramdhani, het oudste lid van de Staatsraad, dat hij niets tegen een 16de zetel in de Staatsraad heeft.
Het voornemen van de regering is om de Staatsraad die uit 15 leden bestaat, met nog een zetel uit te breiden. Dat gebeurt zeker als de wetswijziging door De Nationale Assemblee wordt goedgekeurd.
De zetels worden verdeeld door de groeperingen met de meeste zetels. Daardoor is DOE uitgevallen. Maar de grondwet staat hoger dan elke andere wet. Ramdhani gelooft dat men zich te zwaar beroept op de grondwet. Het aantal leden wordt bepaald op basis van de verdeelsleutel door de president. “Deze president heeft hoogstwaarschijnlijk vanwege de bijzondere ondersteuning die zijn regering in de assemblee ondervindt van de DOE-fractie gemeend, gebruikmakend van het artikel in de grondwet, hen een zetel toe te kennen in de Staatsraad.â€
DOE heeft gebruik gemaakt van dit grondwetsartikel. Er is een voorstel ingediend om het Staatsbesluit Instelling Staatsraad zodanig te wijzigen dat het aantal van 15 op 16 komt.
Vermeldenswaard is dat Nieuw Suriname met haar 2 DNA-zetels, ook deel uitmakende van de Megacombinatie, geen enkele zetel in de Staatsraad heeft. De vraag is wat er gaat gebeuren als ook Nieuw Suriname haar zetel opeist.