DE VERREKIJKER Gemis aan inventiviteit!

Een van de meest achterlijke gedragingen van vooral voetbalverenigingen, is het klakkeloos overnemen van namen van reeds bestaande voetbalclubs in het buitenland. Door het onnodig gebruik van dergelijke namen uit den vreemde zou duidelijk het gemis aan inventiviteit en doordenken bij betrokkenen te bemerken zijn. Men zou het misschien ook wel willen noemen een teken of gevoel van minderwaardigheid. Als er bijvoorbeeld een voetbalstadion in ons voetballand Brazilië genoemd wordt ,,Maracana” dan is dat omdat bedoeld stadion in die stad, of in dat centrum  verrezen is. Is er in Spanje een ,,Real Madrid”, dan is het omdat die de naam van de hoofdstad van het land gekozen heeft.
In het verre verleden viel de naam van de SV “Transvaal” niet zo zeer vanwege de naam zelf, maar zonder twijfel meer door de uitzonderlijke prestaties – in en buiten Suriname – die de club leverde. Sinds jaren wordt de club meestal aangeduid met de populaire troetelnaam ,,Transie”. De naam “Transvaal” is bovendien niet overgenomen van een bestaande voetbalclub uit den vreemde. Neen, deze vereniging treft dan ook geen blaam, noch verwijt.
In ongeveer dezelfde periode kenden wij in ons land sportverenigingen als Cicerone, Myob, Voorwaarts, Olympia, en Sonny Boys. Thans zijn de namen Takdier Boys, K.D., Notch, Excelsior, Boma Star etc niet onbekend. Allemaal zijn ze afgeleid van bestaande namen uit eigen gelederen. Wat wij de laatste jaren zien gebeuren, is de gemakzucht waarmee men klakkeloos te werk gaat om namen over te nemen van anderen die ons niets zeggen en ook nog geen moment  bij ons passen. Neem nou een “Jong Barcelona”, een “Real Madrid”, een ,,Flaamse Leeuw”, belachelijker kan het niet. Vergelijk die belachelijke namen eens met een veel zeggende, “Boulanger”, een “Okrodam”, een “Boskamp”, een “Inter Moengotapoe”, een ,,Oema Soso”,  namen die tot ons spreken en voor een zekere binding met de gemeenschap waarin wij leven zorgen. Hoe prettig klinken deze namen niet in het gehoor?
De SVB zou wel eens een stokje kunnen steken voor deze wildgroei in namen en in overweging kunnen nemen om voortaan bij inschrijvingen van nieuwe leden ook met de naamgeving rekening te houden. Men zou bijvoorbeeld een clausule kunnen inlassen in de statuten waarbij gesteld wordt dat de naam van verenigingen overeenkomsten moeten vertonen met iets specifiek Surinaams.
Op de keeper beschouwd, moet geconstateerd worden dat wij op haast elk gebied sterk achteruit zijn gegaan. De hoofdoorzaak hiervan is te wijten aan gemakzucht. We zijn te lui geworden om te denken, om te werken en om te scheppen, te creëren.
Van een goede kennis vernamen wij onlangs dat er ergens aan de Saramaccastraat een club te vinden is met de naam ,,Amsterdamse poort”. “Surinaamse poort” is zeer waarschijnlijk in het denkvermogen van de eigenaar minderwaardig. In het ander geval zou toch aan een Surinaamse naam gedacht moeten worden. Waar of niet?

Wilfred H. Molly

error: Kopiëren mag niet!