Het aantal dengue-gevallen vertoont thans een dalende trend. Dit zegt directeur Lesley Resida van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) op basis van de afnemende cijfers van hospitalisaties over de laatst genoteerde 3 weken. Echter zijn deze cijfers nog hoog vergeleken met die over dezelfde periode het vorige jaar. De bestrijdingswerkzaamheden in het veld worden voortgezet. Het aantal dengue-gevallen voor dit jaar is opgelopen tot rond de 256 gevallen. Het afgelopen jaar telde een aantal van 564 gevallen. Tot dit moment is er in Paramaribo een aantal van 46 gevallen geregistreerd, Wanica telt 60, Para 15 , Commewijne 16, Saramacca 33, Marowijne 6, Nickerie 63, Brokopondo 10 en Sipaliwini 7. Voor het district Coronie staan er geen enkele gevallen genoteerd. In het jaar 2011 zijn er 4 mensen overleden aan dengue. Voor het jaar 2012, welke slechts 2 maanden oud is, zijn er geen doden.
Dengue is een van de belangrijkste door muskieten overgedragen ziektes ter wereld. Jaarlijks sterven er wereldwijd tussen de 10.000 en 20.000 mensen aan deze ziekte. Iemand die dengue heeft, kan slechts paracetamol innemen en moet veel vocht gebruiken. Volgens Resida zijn er geen andere medicijnen die een dengue-patiënt kan gebruiken.
Het ministerie van Volksgezondheid beveelt op zijn website aan om mogelijke broedplaatsen op te ruimen, omdat dat effectiever is dan de dengue-bespuitingen. Spuiten tegen dengue heeft slechts beperkt zin. Het gif doodt namelijk alleen de volwassen muskieten, larven blijven gewoon leven. Enkele dagen na het spuiten kunnen de larven al uitkomen en dan zijn er weer nieuwe muskieten.
Een overzicht van het aantal dengue-gevallen vanaf 2008 tot februari 2012:
|