Paus Franciscus veroordeelt moord op Hondurese milieuactivist Juan López te midden van toenemend geweld

Paus Franciscus heeft de moord op Juan López, een milieuactivist in Honduras, veroordeeld. López werd eerder deze maand vermoord in Tocoa, een landelijk gebied in het noorden van Honduras. Hij vocht tegen mijnbouwbedrijven om lokale rivieren en bossen te beschermen.

“Ik sta aan de kant van degenen die zien dat hun basisrechten worden vertrapt en aan de kant van degenen die handelen voor het algemeen belang als reactie op de kreten van de armen op aarde”, verklaarde Franciscus in het Vaticaan.

De regio Colón in Honduras heeft onlangs talloze moorden op milieuactivisten meegemaakt. Alleen al vorig jaar werden drie activisten van López’ organisatie vermoord.

Dit incident heeft de aandacht getrokken van internationale figuren, waaronder Brian A. Nichols, assistent-staatssecretaris van de VS voor het Westelijk Halfrond, die gerechtigheid eiste voor de dood van López.

De Verenigde Naties heeft de Hondurese autoriteiten opgeroepen een grondig onderzoek in te stellen naar de moord op López. Ze benadrukt de noodzaak om de verantwoordelijken te identificeren en te straffen, zowel direct als indirect.

De Hondurese president Xiomara Castro beschreef de dood van López als een “verachtelijke moord” en beloofde gehoor te geven aan oproepen voor een onderzoek naar zijn moord.

error: Kopiëren mag niet!