TotalEnergies investeert $9 miljard in olieontwikkeling voor kust Suriname

TotalEnergies SE is bezig met het samenstellen van een vloot van diepwaterplatforms, ondersteuningsvaartuigen en boorploegen voor de kust van Suriname. Dit is een duidelijk teken dat de olieontwikkeling, geschat op $9 miljard, doorgaat. Hoewel er nog geen formeel groen licht is gegeven, probeert TotalEnergies al platformleases vast te leggen voor toekomstige boringen. Minder dan vier maanden geleden gaf het aannemers opdracht om een productieschip te reserveren bij een Chinese scheepswerf.

Voor Suriname markeren deze stappen het einde van jaren van vertragingen en teleurstellingen bij het oogsten van miljarden vaten ruwe olie. TotalEnergies en partner APA Corp. nemen naar verwachting begin oktober een definitief investeringsbesluit.

De productie, gepland voor 2028, zal de economie van Suriname ingrijpend transformeren. Deze investering maakt deel uit van een bredere heropleving van offshore olie-exploratie in het Atlantische bekken, waar geavanceerde ontdekkingsreizigers op zoek zijn naar nieuwe oliegrenzen.

Eerder werden diepzeeboringen verdrongen door de schalierevolutie en de pandemie, maar nu de schaliesector volwassen wordt, keert exploratie op zee terug.

“Exploratie is terug”, zegt Ross Lubetkin, CEO van Welligence Energy Analytics. TotalEnergies heeft voor dit verhaal geen commentaar gegeven, aldus bnnbloomberg.

error: Kopiëren mag niet!