Santokhi staart zich blind op olie en gas 

Wat we reeds lang vermoeden is door president  Santokhi, zelf bevestigd in zijn gerenoveerde partijcentrum. De inkomsten uit olie en gas zullen volgens de VHP-leiding het wonder moeten doen. Deze zienswijze maakt duidelijk dat de regering zelf geen enkel idee heeft hoe het land ontwikkeld moet worden. Laatstaan of zij weet hoe die miljarden oliedollars besteed moeten worden. De PALU blijft erbij dat het binnenstromen van de oliedollars niet automatisch zal leiden tot goed bestuur.

Blindstaren

De president wekt zelfs de indruk dat Suriname met al dat geld zowat op “autopilot” de ontwikkeling in wordt geloosd. Of de president dat nou meent of dat hij dat zegt om iedereen in slaap te sussen, dat maakt niets uit. In geen van beide gevallen hoort zo iemand nog in aanmerking te komen om leiding te geven in Suriname. De PALU heeft vaker gezegd, dat geld op geen enkele manier een vervanging is voor goed bestuur. Het lijkt erop dat de president er alles aan doet dat wij Surinamers ons gaan blindstaren op dat mogelijk toekomstig oliegeld, zodat wij minder aandacht zullen hebben voor goed bestuur van ons land. Dat moet het Surinaamse volk niet accepteren.

Slecht beleid

De PALU is het eens met de president als hij stelt dat Suriname niet terug moet naar ellende bij de komende verkiezingen. Maar zoals het land er nu voor staat geldt dat ook voor het slechte beleid van deze door de VHP-top gedomineerde regering. De vele devaluaties, het ene corruptieschandaal na het andere en het verrijken van een kleine groep van ondernemers ten koste van het volk hadden voorkomen kunnen worden. Maar daarvoor moet volgens de PALU de oude politieke zienswijze plaatsmaken voor de nieuwe, progressieve politiek waarbij eerst gebruik wordt gemaakt van de eigen financiële opties en de eigen deskundigheid die momenteel in Suriname aanwezig is.

Oude politiek

Bovendien zal een voortzetting van deze oude politieke zienswijze op de ontwikkeling van ons land enorme negatieve gevolgen hebben voor het overgrote deel van het volk. Met de enorme opbrengsten uit de olie en gassector zal een regeerbeleid gebaseerd op deze zienswijze een verdere verarming van het Surinaamse volk betekenen. Slechts een kleine groep van ondernemers zullen zich verder verrijken zoals we dat hebben gezien in de afgelopen 10 jaren. De eenzijdige afhankelijkheid van Suriname van de niet hernieuwbare oliesector zal met deze zienswijze ook enorm toenemen.

Nieuwe obligatielening

Als het werkelijk om ontwikkeling van Suriname en de Surinamers ging, dan had de regering reeds vier jaren gebruik kunnen maken van het in Suriname aanwezige kapitaal, in plaats van zich blind te staren op de olie-inkomsten. Ondertussen heeft Staatsolie aangekondigd wederom een deel van dit kapitaal te mobiliseren met een nieuwe obligatielening. De PALU is voorstander om de nieuwe obligatielening breder te trekken dan geld lenen van het Surinaamse volk om te investeren in de olie en gassector alleen. Surinaamse ondernemers in andere sectoren staan te springen om financieringsmogelijkheden. Door ook te investeren in local content kan Suriname meer profiteren uit de toekomstige olie en gasindustrie.

Eigen financiële opties

De PALU zal blijven wijzen op het alternatieve regeerbeleid dat ook door deze regering gevoerd had kunnen worden. Door eerst gebruik te maken van de eigen financiële opties om hervormingen in de economie door te voeren hadden we nu reeds een bruisende local content kunnen hebben in Suriname, met of zonder de olieontwikkeling. Ook het harde IMF-hervormingsprogramma had er dan heel anders uitgezien. Deze zienswijze is reeds eerder in Suriname met succes toegepast waar Staatsolie een voorbeeld van is. Maar ook andere hervormingen zoals in het onderwijs, de gezondheidszorg, de landbouw en de huizenbouw hadden gemakkelijk zo gefinancierd kunnen worden. Vele problemen in de afgelopen jaren in de energiesector, watervoorziening en de gezondheidszorg hadden zo voorkomen kunnen worde

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie

(PALU)

error: Kopiëren mag niet!